Atukuzwe Simon husker stadig, da hun som 14-årig fik sin første menstruation midt i 7. klasses engelskundervisning. Hverken Atukuzwes lærere, mor eller bedstemødre havde fortalt hende om, hvorfor hendes krop opførte sig som den gjorde, eller hvad hun skulle gøre ved det.
”Alle drengene i klassen grinte,” fortæller hun i et interview til The Citizen, der for nyligt har igangsat et initiativ med fokus på at afdække pigers forhold i de tanzaniske skoler. ”Hvis jeg havde vidst noget om, hvad der skete, ville jeg have kunnet gøre noget ved det. Jeg husker stadig følelsen af ydmygelse.procent
Ikke alene
Atukuzwe er langt fra den eneste pige, for hvem menstruation er forbundet med følelser af skam og urenhed. I en landsdækkende undersøgelse af de Tanzaniske skolers sanitetsforhold fra 2015 svarede mere end 75 procent af de adspurgte piger i 7. til 12. klasse, at deres menstruation har en negativ indflydelse på deres skolegang.
Undersøgelsens fund blev bekræftet i en lignede rapport fra Verdensbanken, der konkluderede, at ”bedre sanitetsforhold og fokus på hygiejne vedrørende menstruation vil øge pigers deltagelse i og færdiggørelse af skolen”. Uden rent vand, kønsopdelte toiletter eller adgang til hygiejnebind er menstruationen for mange piger inkompatibel med skolegang.
Atukuzwes klassekammerat i gymnasiet, Anitha Danford, fortæller: ”Det er virkelig, virkelig svært for de fleste af os at håndtere vores menstruation. Vi må blive hjemme fordi vores skoler ikke har ordentlige toiletter. Vores hjem har heller ikke ordentlige toiletter. Men det er bedre end at være i skolen.”
De høje priser på hygiejnebind gør ikke situationen lettere. ”De fleste af os ender med at bruge forskellige stykker aflagt stof til vores menstruationsperioder,” tilføjer Atukuzwe. ”Man skal bruge omkring 2.000 Shillings [ca. 6 kroner] for et bundt med 8-10 hygiejnebind. Det har vores familier ikke råd til.”
Tanzania er ikke det eneste land, hvori piger må blive hjemme fra skolen grundet menstruation. UNESCO estimerer, at mere end hver tiende pige i Afrika-Syd-for-Sahara bliver væk fra skole under deres menstruationsperiode. Dette svarer ifølge UNESCOs forskere til et gennemsnitteligt årligt fravær på op mod tyve procent.
Mulige udveje
I et nyligt offentligt studie fra Tanzania konkluderede forfatterne, at fraværsraterne blandt piger faldt med mere end 12 procent, når rent vand var tilgængeligt indenfor 15 minutters gang frem for en halv time. Sammen med billigere og genbrugelige hygiejnebind eller menstruationskopper er anskaffelsen af rent vand en central faktor i målet om at fastholde flere piger i de tanzaniske skoler. Ligeså med kønsopdelte toiletter.
Men kulturelle tabuer om menstruation som et symbol på urenhed vil fortsat stå i vejen for et sundere forhold til en på alle måder naturlig del af kvinders liv. Selvom hun nu går i 2. år på et gymnasium, der har både rent vand og kønsopdelte toiletter, er menstruationen stadig noget, som Atukuzwe skammer sig over. ”Når jeg har menstruation, bliver jeg stadig nødt til at sikre mig, at ingen ser mig eller ved noget.”
Det eneste, Atukuzwe og sine klassekammerater bør skamme sig over, er et land, der systematisk har ignoreret piger og kvinders ret til at deltage i skolegang uden at føle sig pinlige over deres kroppe.
Lucas Lundbye Cone er uddannelsesskribent på Globalnyt. Lucas er graduate studerende med speciale i International Education på University of California, Los Angeles (UCLA). Artiklen er første del af en serie omhandlende piger i skolen. Kontakt: [email protected].