“Jeg synes, folk bliver mere oplyste og mere globalt orienterede”

Hafsa Jama (yderst th.) under en tur til Marokko.


Foto: Privat
Søren Steensig

4. januar 2025

Hafsa Jama er landeansvarlig for Danish Muslim Aids arbejde med lokale partnere i Bangladesh. Tidligere har hun arbejdet hos bl.a. Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

“På mandag rejser en kollega og jeg til Bangladesh for at besøge vores samarbejdspartner derovre og tjekke op på et projekt. Vi skal blandt andet ud at besøge nogle af de mange mennesker, der mistede deres hjem under de store oversvømmelser i august. Til at starte med støttede vi den lokale organisation Allama Abul Khair Foundations arbejde med de mange rohingya-flygtninge, der kom til Bangladesh fra Myanmar, primært med madvarer, vand og andre basale fornødenheder i verdens største flygtningelejr, Cox’s Bazaar. Men de senere år er vi også begyndt at arbejde med udvikling, særligt med at etablere brønde.”

“Vores partnere arbejder primært ude på landet i Chittagong-regionen, og studenterprotesterne, der endte med at få afsat Sheikh Hasina tidligere i år, udspillede sig hovedsageligt i de store byer som Dhaka. Så de har ikke mærket så meget til det, siger de. Men man kan alligevel godt mærke, at de håber, der kommer noget godt ud af den her omvæltning. Og det virker til, de tror på det, og det går den vej.”

Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

“Jeg synes, folk bliver mere oplyste og mere globalt orienterede. Der har sociale medier nok også en positiv indflydelse, selvom de ofte er meget udskældte. Men det er let hele tiden at få mange og forskellige nyheder om lande ude i verden på for eksempel Instagram. Jeg følger en forfatter ved navn Khaled Beydoun, og han er god til at lægge nyheder op fra for eksempel Syrien, Gaza og Libanon, som tit først kommer noget senere på danske medier eller ikke får opmærksomhed nok.”

Hvis vi gerne vil lave bottom-up arbejde ude i verden, virker det nok ikke så godt, at beslutningerne herhjemme stadig i høj grad træffes top-down

Hafsa Jama

“Det er selvfølgelig et andet spørgsmål, om folk så også handler på de her ting. Men det virker til, der bliver mere opmærksomhed på, hvad der sker ude i verden, og det er i hvert fald et godt sted at starte.”

Hvad irriterer dig mest i din branche?

“At civilsamfundet bliver taget for lidt med på råd, når politikerne træffer beslutninger, der påvirker vores arbejde, for eksempel den nye Afrika-strategi. Jeg oplever stadig, at særligt de små organisationer, hvor der sidder masser af mennesker med mange års erfaring i de her lande, ikke bliver hørt nok. Jeg tror, vi ville kunne lave bedre arbejde, hvis vores erfaringer blev bragt mere i spil, inden politikerne træffer beslutninger på området og laver nye strategier.”

“Hvis vi gerne vil lave bottom-up arbejde ude i verden, virker det nok ikke så godt, at beslutningerne herhjemme stadig i høj grad træffes top-down.”

Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder global udvikling?

“At vi ikke taler mere om, hvor vigtig ulighed er. Både i lande ude i verden, imellem rige og fattigere lande, men også bare her i Danmark for eksempel. Den her ulighed er med til at gøre alle udviklingsproblemer sværere at løse, men jeg synes stadig ikke, vi snakker nok om den.”

Hvad er dit bedste læse-, lytte- eller kiggetip?

“Jeg har lige læst en rigtig god bog, der hedder As Long as the Lemon Trees Grow af  Zoulfa Katouh. Den handler om en pige, der vokser op under og efter revolutionen i Syrien i 2011. Den viser meget af Syrien, som man normalt ikke ser eller hører om. Hvordan det er at leve et syrisk liv. Og så er den sjov, spændende og sørgelig og bare virkelig god, jeg havde svært ved at slippe den.”