Kan Costa Ricas grønne revolution inspirere Danmark?

Costa Rica har på 30 år gennemgået en grøn revolution og er i dag frontløber på miljødagsordenen.


Foto: Josefine Aude Raas

3. marts 2022

¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika

Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.

Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.

Alle afsnit af podcasten på Globalnyt

Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout

Følg med på Facebook

Costa Rica vil være CO2-neutral i 2050. 

For at nå den målsætning har det latinamerikanske land indgået en alliance med blandt andet Danmark, som hedder ‘Beyond Oil and Gas Alliance’ (BOGA). Alliancen, der består af 11 lande i alt, blev præsenteret på COP26 som verdens første globale klima-alliance.

BOGA handler om at sætte en stopper for udvindingen af olie og gas fra undergrunden. Et initiativ, som netop Costa Rica og Danmark deler. Det er to lande, som nok geografisk ligger langt fra hinanden, men som har næsten samme størrelse, indbyggertal, styreform, og som nu vil arbejde sammen i kampen for mere bæredygtige energiformer. 

Grønt foregangsland

Costa Rica er allerede nået langt i sin grønne udvikling. Tilbage i 1940’erne var næsten 75 procent af landet dækket af frodige regnskove, men skoven blev ryddet lidt efter lidt for at dyrke afgrøder og drive kvæg. I 1987 var op mod en tredjedel af skovene væk, og i 1990’erne var landet alt andet end grønt med den højeste skovrydningsrate i Mellemamerika. 

Men så reagerede den costaricanske regering og oprettede forskellige projekter for at stoppe den enorme skovrydning. Costa Rica er det første og eneste tropiske land, der har formået at sætte en stopper for skovrydningen. I dag er næsten 60 procent af landet igen dækket af skov med mange fredede nationalparker, Mellem 2003 og 2019 er der plantet mere end otte millioner træer, og landet er hjemsted for næsten fire procent af alle arter i verden. Og så kommer 98 procent af Costa Ricas strøm fra vedvarende energi.

Læs også: Costa Rica til turister: Klimakompensér, og støt den grønne økonomi

I denne episode af ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika taler journalisterne, Mette Mølgaard og Josefine Aude Raas, med Leiner Vargas, professor og forsker i energi, miljø og fattigdom, om Costa Ricas grønne revolution.