3,86 tons.
Så stort er dit CO2-aftryk, når du flyver fra København til San José, hovedstaden i Costa Rica, og retur igen. Vil du gerne kompensere for det aftryk, din rejse efterlader på klimaet, giver Costa Rica dig nu mulighed for at betale 29 dollars til fonden FONAFIFO, National Fund for Financing Forestry, der støtter landmændene i Costa Rica i arbejdet med at bevare skovene, beskytte vandskel og plante træer i ryddede områder.
Tiltag, der beskytter naturen, sikrer biodiversitet og støtter økoturismen i det mellemamerikanske land.
“Costa Rica bliver opfattet som et samfund, der respekterer naturen og forbedrer befolkningens velbefindende. Nu inviterer vi vores turister til at afbøde miljøpåvirkningen af deres rejser, så de bidrager til at beskytte skovene og genoprette skovdækket. Det er et skridt fremad inden for ansvarlig turisme,” siger turismeminister Gustavo Segura, ifølge Costa Rica News.
Hvis bare ti procent af turisternes CO2-aftryk bliver kompenseret, svarer det til en årlig indtjening på omkring 3,5 millioner dollars, der sikrer 1,5 millioner træer på omkring 14.000 hektarer, oplyser Costa Ricas institut for turisme.
Et godt initiativ, men …
Det er en god idé, at Costa Rica samler penge ind til bevaring af mere natur, mener Gry Bossen, der er politisk koordinator i Verdens Skove. Og det er godt, at turisterne får mulighed for at besøge projekterne, så de kan se, at deres bidrag faktisk nytter noget.
“Det er alt sammen godt. Så længe de ikke falder i neutral/udligning/kompensations-tankegangen, for det er vildledende,” siger Gry Bossen.
Hun henviser til, at ord som neutral, udligning og kompensation giver en falsk forestilling om, at hvis du betaler, så forurener du ikke, for det gør du uanset hvad.
“Kompensation er en illusion om, at man udligner den udledning, man har været skyld i. Det kan man i sagens natur ikke. Globalt set har vi et budget for, hvor meget vi kan udlede i atmosfæren for at holde os inden for en temperaturstigning på 1,5 grader. Som det er nu, udleder vi alt for meget, og vi kommer til at gå over budgettet. For at holde os under 1,5 graders opvarmning skal man udover at reducere udledningen også optage CO2 i økosystemet, og det sidste vil Costa Rica så gøre ved at bevare og genoprette kulstofrige økosystemer. Det er super, men det kan ikke udligne den udledning, der har været ved for eksempel flyveturen. Vi skal også reducere,” forklarer Gry Bossen.
Økoturismen blomstrer
Ifølge Costa Ricas miljøminister, Andrea Meza, er initiativet en “grøn motor” for den bæredygtige økonomi i landet.
“Turisterne kommer økoturismen til gode, og pengene, der kommer ind, ved at modregne udledningerne, styrker skovbeskyttelsen og de familier, der afhænger af dette initiativ. Det er helt afgørende, at vi begynder at træffe beslutninger for at adressere udledningerne ved vores turisters flyrejser og søge yderligere fordele gennem deres kompensation,” siger Andrea Meza.
Flere end tre millioner turister besøger hvert år Costa Rica, et land med blot fem millioner indbyggere. De fleste kommer for at se naturen, de mange nationalparker og for at opleve livsfilosofien Pura Vida – det rene liv. Mange af dem vil formentlig gerne bidrage til at passe på den natur, de kommer for at opleve. Det mener Hanne Christensen, der er rejseleder på Viktors Farmors grupperejser til Costa Rica.
“Det er mit indtryk, at turisterne er parate til det, for der bliver allerede snakket om det på turene. Flyrejser giver rigtig mange dårlig samvittighed, så det er tydeligt, at man vil kunne få bedre samvittighed i forhold til at rejse,” siger Hanne Christensen, der rejser til Costa Rica cirka én gang om året.
Men kan man så ikke bare lade være med at flyve på ferie til Costa Rica?
“Nej, det dur ikke. Turisme udgør i dag en meget vigtig del af Costa Ricas økonomi, og mange mennesker tjener deres penge på turisme. Naturen udgør rygraden i landets turisme, og der er på mange måder skabt en symbiose mellem natur og turisme og lokalbefolkningen. Det vil få voldsomme konsekvenser for både lokalbefolkningen og naturen, hvis turisterne bliver væk, fordi det ikke er bæredygtigt at flyve. Derfor er det en god idé, at man kan betale aflad for ens CO2-udledning,” siger hun.
Grønt foregangsland
Det nye initiativ styrker Costa Ricas omdømme som grønt foregangsland.
Verden over hyldes det lille mellemamerikanske paradis for at være blandt verdens grønneste lande. Næsten al strøm kommer fra vedvarende energi – primært jordvarme fra vulkaner, vand- og vindkraft – og landet vil være CO2-neutralt inden 2050.
“Det er et ambitiøst land, der gør meget for at bevare naturen. Det ser vi også i klimaforhandlingerne, hvor Costa Rica er et foregangsland, én af vores champions. Costa Rica er en af de gode i den her klimakamp og i kampen for naturen, når det advokerer for regler for at bevare naturen. Costa Rica har historie og ry for at sætte økosystemet rigtig højt,” siger Gry Bossen og tilføjer:
“Costa Rica er bevidst om de regler og retningslinjer, vi skal have indført, så naturen får en rolle i de tiltag, vi aftaler. I kampen mod klimaforandringerne får naturen en vigtig rolle at spille. Så det er en positiv rolle, Costa Rica spiller dér.”
Costa Rica er det første – og eneste – tropiske land, der har stoppet og efterfølgende vendt skovrydningen. I 1940’erne var 75 procent af Costa Rica dækket af frodige regnskove, men lidt efter lidt blev skoven ryddet for at dyrke afgrøder og opdrætte husdyr. I 1987 var op mod en tredjedel af skoven væk.
Men så tog regeringen initiativ til at genoprette skoven og gøre Costa Rica til et tropisk paradis igen. FONAFIFO blev skabt for at bevare og beskytte skovene i Costa Rica, der i 1990’erne havde den højeste skovrydningsrate i Mellemamerika – op imod 45.000 hektarer skov blev dengang ryddet årligt.
Mellem 1997 og 2019 er 1.311.764 hektarer af skovdække blevet genskabt, og fra 2003 til 2019 er flere end otte millioner træer blevet plantet. I dag er næsten 60 procent af landet igen skove. Skyskove, der ligger hen over bjergene, regnskove, der giver skygge på strandene, og tørre skove. Costa Rica er et utroligt mangfoldigt land med mere end 500.000 arter og er hjemsted for næsten fire procent af alle arter i verden.