Kendt egyptisk filmproducent besøger Danmark

amalramsis
Amal Ramsis besøger sammen med seks andre kvindelige arabiske mediefolk Danmark. Her skal de mødes med danske mediefolk, politikere og lokalbefolkninger for at skabe debat og udfordre eksisterende opfattelser af kvinder i danske og arabiske medier.
Foto: International Media Support
Laurits Holdt

Amal Ramsis er en af syv velrespekterede arabiske kvindelige mediefolk, der drager på en road-trip tværs over Danmark fra Aarhus til København fra d. 18.-23. maj.

Her skal de mødes med danske mediefolk, politikere og lokalbefolkninger i de forskellige byer, som de besøger.

Formålet er at skabe debat og udfordre eksisterende opfattelser af kvinder i danske og arabiske medier. Turen arrangeres af International Media Support (IMS), med støtte fra Det Arabiske Initiativ (DAI).

Kameraet som våben
 
Egyptiske kvinder var stærkt involveret i oprøret, der fandt sted i Egypten i foråret 2011, hvor de åbent udtrykte og diskuterede deres politiske holdninger og ideer. Filmproducent Amal Ramsis, sluttede sig til protesterne med sit videokamera som håndvåben for at dokumentere de historiske begivenheder.
 
“Når du står midt i protesterne, og folk omkring dig kommer til skade eller dør, mister du al frygt. Min eneste interesse var at fortsætte optagelserne. Hvad der foregik i virkeligheden eksisterede kun i den lille skærm på mit kamera,” fortæller hun til organisationen International Media Support, der står bag hendes besøg.
 
”Kvinders deltagelse i optøjerne bekræftede den ubestridelige rolle arabiske kvinder har under sociale og politiske forandringer. Men arabiske kvinder bliver stadig ofte skildret som ofre. ‘Tilsløret ansigt betyder tilsløret sind’ blandt mange i den vestlige verden”, hævder Ramsis.

Første kvindelige filmfestival i den arabiske verden
 
Amal Ramsis er grundlægger af den første kvindelige internationale filmfestival i den arabiske verden, Cairo International Women’s Film Festival. Festivalen har mødt meget modstand fra det egyptiske samfund og hun har kæmpet en voldsom kamp for overhovedet at få lov til at afholde festivalen.
 
“Den grundlæggende motivation for at skabe filmfestivalen var at præsentere et reelt billede af de arabiske kvinder, som var langt fra de dominerende stereotyper i især de vestlige medier,” pointerer hun og har selv projiceret det egyptiske samfund i egne dokumentar film.

Turen sker i samarbejde med organisationen International Media Support (IMS), der støtter medier i lande hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for journalister at arbejde uafhængigt og professionelt.