Kenya tager fat på historisk jernbaneprojekt

Laurits Holdt

Arbejdet på en ny jernbanelinje mellem Mombasa og Nairobi er gået i gang. Ifølge planen skal den reducere rejsetiden fra 15 til fire timer når den er færdig i 2017. Der er planer om at forlænge linjen til Sydsudan, DR Congo og Burundi.

Med en stor portion kinesiske penge i ryggen har Kenya sat gang i arbejdet med at opgradere jernbaneforbindelsen mellem landets to hovedbyer, havnebyen Mombasa og hovedstaden Nairobi, skriver BBC torsdag.

Strækningen skal efter planen står færdig i 2017 og vil, hvis den lever op til målsætningen, reducere rejsetiden betragteligt. Den nuværende jernbaneforbindelse mellem byerne er fra kolonitiden og i dårlig stand. Rejsen tager 15 timer men med den nye forbindelse skal det tage blot fire timer.

Projektet forventes at koste omkring 29 milliarder kroner, hvoraf størstedelen ifølge BBC er finansieret af Kina.

Den kinesiske forbindelse har tiltrukket nogen kritik i Kenya. Bl.a. har det forlydt, at kontrakten på projektet gik til det kinesiske stats-selskab China Road and Bridge Corporation (CRBC) uden at det kom i udbud.

Når forbindelsen ligger klar i 2017, er det planen at den skal forlænges gennem Uganda og forgrene sig mod nord til Sydsudan, mod vest til DR Congo og mod syd gennem Rwanda til Burundi.