Små bevæbnede grupper hærger i DR Congos berømte naturpark Virunga. De kidnapper mennesker, som bliver udsat for alvorlige krænkelser, for at få udbetalt løsesummer af ofrenes familier.
I perioden april 2017 til marts 2020 er mindst 170 personer blevet kidnappet, fremgår det af en ny rapport fra Human Rights Watch.
”Små grupper bevæbnet med pistoler og macheter har tævet, tortureret og myrdet gidsler, voldtaget kvinder og piger, der udgør mere end halvdelen af dem [gidslerne, red.],” lyder det i rapporten.
Mishandling og voldtægt
Menneskeretsorganisation har interviewet en række personer i området herunder nogle af de personer, der har været bortført. De er typisk blevet fanget af banderne omkring byen Kiwanja og herefter tvunget til at gå i adskillige timer, indtil de er kommet ind i Virunga.
Her er mændene blevet udsat for mishandling, og kvinder er blevet voldtaget. Voldtægterne skete ofte flere gange dagligt, og nogle gange var der flere gerningsmænd om udåden. Samtidigt har banderne presset ofrenes familier for en løsesum, der typisk har været et sted mellem 200 og 600 US dollars, mellem 1250 og 3800 danske kroner.
Nogle af de ofre, som Human Rights Watch har talt med, forsøgte at anmelde forbrydelserne til politiet, men har fortalt, at det ikke førte til en indsats for at finde gerningsmændene.
Human Rights Watch opfordrer myndighederne til at få sat en stopper for misgerningerne.
”Den congolesiske regering må bremse disse banders voldsregime, mens de sørger for behandling og støtte til ofrene, der er i fare for at udvikle traumer og blive stigmatiseret,” siger Thomas Fessy, seniorresearcher ved Human Rights Watch.
Organisationen opfordrer ligeledes FN’s fredsbevarende mission i landet, MONUSCO, til at patruljere i området.
Byder rapporten velkommen
Virunga Nationalpark byder i en pressemeddelelse rapporten velkommen. Parkmyndighederne fremhæver imidlertid, at der er tale om et område på knap 7.800 kvadratkilometer (lidt større end Sjælland, red.), der længe har været plaget af konflikt.
”Med 625 parkbetjente i aktiv tjeneste på nuværende tidspunkt er det ikke muligt fuldt ud at sikre og patruljere over den mere end 1.000 kilometer lange grænse til parken,” skriver parktjenesten.
I meddelelsen bliver det fremhævet, at sikkerheden er blevet forbedret de seneste år. Den 3. juli i år lykkedes det eksempelvis at redde 16 personer, der var blevet kidnappet i området.
Virunga lover, at parken ”på trods af parkbetjentenes store ofre vil fortsætte med at arbejde med andre politimyndigheder og lokalsamfund for at mindske mulighederne for kriminalitet, beskytte civile og fremme langvarig stabilitet og fred i og omkring parken”.
I april blev 17 personer, herunder 12 parkbetjente, dræbt ved et baghold i Virunga. Det er et af de værste voldstilfælde nogensinde i parken, der er Afrikas ældste nationalpark og på UNESCO’s liste over verdensarv. Naturområdet er særligt kendt for at være hjem for bjerggorillaen, som kun lever her og i et område i nabolandet Rwanda. Der er omkring 1.000 individer tilbage af bjerggorillaen.
En rwandisk hutu-ekstremistisk organisation, RUD-Urunana, der kontrollerer nogle områder på kanten af den berømte naturpark, har været involveret i kidnapninger for nyligt, men Human Rights Watch har ikke kunne påvise en direkte sammenhæng med gruppen og den seneste kriminalitet i området. På den anden kan den heller ikke afvise en sådan.