Kina: Problemer med Afrika-investeringer er vokseværk

Forfatter billede

Forud for sit første besøg på det afrikanske kontinent afviser den kinesiske premierminister Li Keqiang beskyldninger om, at Kina udnytter Afrikas mineraler og naturressourcer på bekostning af de lokale befolkninger.

Kinas premierminister, Li Keqiang, indleder mandag sit første officielle besøg i Afrika, siden han blev indsat i embedet sidste år.

Forud for afrejsen fra Beijing sagde Li på et pressemøde, at diverse konflikter og spændinger omkring de kinesiske investeringer i Afrika blot er ”isolerede hændelser” og ”vokseværk”, der er en naturlig følge af de bånd, der er ved at udvikle sig mellem Kina og Afrika.

Han afviste ligeledes anklager om, at Kina udnytter Afrikas ressourcer uden at tage hensyn til de lokale befolkninger og opfordrede de kinesiske virksomheder til at ”udvise ansvarlighed” over for de afrikanske samfund, de investerer i.

”Jeg ønsker at forsikre vores afrikanske venner om, at Kina aldrig vil forfølge en kolonialistisk vej, lige som visse lande har gjort, eller tillade at kolonialismen, der hører fortiden til, atter kommer frem i Afrika,” sagde Li ifølge South China Morning Post.

Handel og investeringer vokser hastigt

Handlen mellem Kina og de afrikanske lande er i løbet af de seneste år vokset eksplosivt.

I 2000 blev der handlet for lidt under 11 milliarder dollars mellem de to parter. Dette tal var steget til knap 60 milliarder i 2006, og sidste år handlede Kina og Afrika varer til en værdi af 210 milliarder dollars, viser en opgørelse fra al-Jazeera.

Også de kinesiske investeringer i Afrika er vokset hastigt. I 2003 udgjorde de omkring en halv milliard dollars, men var i 2012 oppe på næsten 15 milliarder dollars.

Desuden har Kina lovet at give lån for 20 milliarder dollars til udvikling af den afrikanske infrastruktur.

Den kinesiske premierminister indleder sit Afrika-besøg i Etiopien mandag. Her skal han møde den etiopiske premierminister og præsident samt besøge Den Afrikanske Unions hovedkvarter, der ligger i Addis Ababa.

I de kommende dage besøger han Nigeria, Angola og Kenya.

Under Li Keqiangs besøg ventes der at bliver indgået omkring 60 aftaler der både dækker handel, landbrug, kultur og sundhedsområdet, skriver flere internationale medier.