Mekongdeltaet i Vietnam huser op mod 18 millioner mennesker, hvoraf mange af dem har landbrug som deres primære levevej. Særligt ris og frugter dyrkes her, ligesom rejer også er en stor eksportvare. De senere år, har disse former for landbrug været under et stigende pres på grund af ændringer i klimaet.
Særligt har irregulære vandstigninger været et problem. Disse vandstigninger har oversvømmet marker og ødelagt afgrøder, der ikke har kunne tåle høje mængder salt i vandet og jorden. Ligeledes har regionen også i de senere år oplevet stigende problemer med tørke, hvilket heller ikke har hjulpet landmændenes situation.
I disse tider, hvor migration fra land til by sker overalt i verden skal man være påpasselig med at tilskrive migration fra et landområde én årsag. Men ifølge Alex Chapman, der forsker i Humangeografi og Van Pham Dang Tri, der er professor i vandressourcer ved Can Tho Universitet, har klimaforandringer en stor del af den tvivlsomme ære i netop dette tilfælde.
De seneste 10 år har mere end 1,7 millioner mennesker forladt regionen, mens kun 700.000 er flyttet dertil. Fraflytningen fra denne region er mere end dobbelt så høj som resten af Vietnam.
De to forskere og begge bekymrede for udviklingen i regionen, men også bekymrede for den vietnamesiske initiativer til at ændre den negative udvikling. Således peger forskerne på, at den vietnamesiske regering kan bremse meget af denne migration ved at udvise rettidigt. Omvendt mener de, at migrationudfordringen kan komme ud af kontrol, hvis ikke, der bliver sat ind i tide.
“[S]ociety must prepare an equitable and sustainable response to climate change and what seems a looming migrant crisis.”