Mattias Söderberg
Mattias Söderberg (f. 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, hvor han har arbejdet med fortalerarbejde i forskellige former siden 2005.
Han er oprindeligt fra Sverige hvor han også har arbejdet i både det svenske Sida (svarer til Danida i Danmark) og Landsrådet for Sveriges Ungdomsorganisationer (svarer til DUF i Danmark).
Klima er en del af Folkekirkens Nødhjælps fortalerarbejde med sult og Mattias har fulgt de internationale klimaforhandlinger siden 2007.
Siden 2012 er han formand for kilmaarbejdet i ACT alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.
Læs hans tidligere blogindlæg på Globalnyt
Følg Mattias Söderberg på Twitter: @Mattias_S
At den nye amerikanske præsident, Donald Trump, mener at store dele af klima debatten er fake news er ikke nyt, og vi har allerede set flere konkrete initiativer, der bringer USA i den forkerte retning i forhold til vedtagne klimamål.
Det mange venter på, er dog Trumps, og USA's, melding om den globale klimaaftale der blev vedtaget i Paris i 2015.
Trump har sagt, at USA skal trække sig ud, men det er ikke helt nemt, og det vil nok tage lidt tid. Et alternativ er derfor at sænke de amerikanske forpligtelser i relation til aftalen.
Men det er ikke heller helt lige til, da Paris-aftalen er bygget op med en forventning om, at alle lande skal øge sine ambitioner, og ikke sænke dem.
Ivanka, Donald Trumps datter, er også en vigtig spiller i klimadiskussionerne i Det Hvide Hus. Hun har en større tillid til klimaforskernes anbefalinger, og forventes at argumentere for at USA skal blive i det internationale klimasamarbejde.
Hovedpine i EU
På tirsdag mødes Trump med sine rådgivere, og det forventes, at de tager en beslutning. Bliver de enige, vil nyheden lande midt i klimaforhandlingerne i Bonn, hvor verdens lande bliver nødt til at forholde sig til den nye situation.
For EU har usikkerheden om USA's planer skabt hovedpine. Når USA ikke længere går foran bliver der en tom plads i den internationale klima debat, ved siden af Kina.
Alle forventer at denne skal fyldes af EU, men man bliver ikke ledere, blot gennem at sige at man vil gå foran. Der er også brug for handling, og net op der bliver det svært for EU.
Hvis EU skal tage USA's plads, og trække det globale klima samarbejde fremad, så skal der også leveres noget benarbejde. EU er nødt til at blive mere synlig, komme med ambitiøsere meldinger, søge kompromiser med andre lande, og, ikke mindst, vise med godt eksempel at en øget ambition er vigtig.
Selv om USA klima engagement er usikkert, så forhandler landene videre i Bonn. Der er meget der skal afklares, og mange ting som skal falde på plads. Måske vil vi allerede nu se EU tage en mere aktiv rolle. Det må de kommende to ugers forhandlinger vise.