Dansk fagbevægelse har via Ulandssekretariatet givet tilsagn om en kontant solidaritetsstøtte til 34 fængslede faglige ledere i Bangladesh. Pengene skal bruges til indkøb af mad til de fængslede, der holdes isolerede fra deres familier. Beløbet svarer til omkring 20.000 kroner og bliver overbragt Ulandssekretariatets samarbejdspartner BILS (Bangladesh Institute of Labour Studies).
“Der er tale om en faglig konflikt, og det er vigtigt at fagbevægelsen viser solidaritet og støtte til de medlemmer, der uretmæssigt er i fængsel,” siger sekretariatsleder i Ulandssekretariatet Mads Bugge Madsen.
Krav om højere løn
Sagen går tilbage til december, hvor hundredvis af tekstilarbejdere fra en snes fabrikker i tekstilbyen Ashulia demonstrerede i protest mod en alt for lav minimumsløn på 530 takas (462 kroner) om måneden – et beløb, som man ikke kan leve af i Bangladesh. De krævede en tredobling af minimumslønnen til 15.000 takas (1.307 kroner).
55 tekstilfabrikker lukkede uden varsel, og 1.500-2.000 arbejdere blev sat på gaden. Desuden er 34 faglige ledere blevet arresteret og fejlagtigt anklaget for at have planlagt og opfordret til strejkerne og demonstrationerne. Flere af de faglige ledere blev afhentet i deres hjem af civilklædt politi.
I forbindelse med strejkerne og arrestationen af de faglige ledere er flere fagforeningskontorer blevet ransaget og ødelagt, fremgår det af lokale medier.
Social dialog sat i stå
“Hovedårsagen til denne sag er arbejdsgivernes truende adfærd. Arbejdsgiverne droppede bevidst en fredelig dialog. Sagen har medført, at den fremgang i forholdene på arbejdsmarkedet, som er kommet efter katastrofen på Rana Plaza, er blevet sat i stå. Det samme gælder den sociale dialog og muligheden for at udføre fagligt arbejde”, hedder det i en udtalelse fra BILS.
BILS-generalsekretær Syed Sultan Uddin Ahmmed betegner det som ulovligt, når fabriksejere lukker virksomheder og fyrer medarbejdere som følge af lønkrav og strejke.
“At blive væk fra arbejdspladsen er ikke en kriminel handling. Det er en del af en faglig konflikt,” har han udtalt til en lokal avis.
Stigende utilfredshed
I en analyse af sagen fremhæver BILS, at fabrikkerne i Ashulia udgør næsten 30 procent af landets tekstilproduktion. Siden 2013 er antallet af arbejdere reduceret, produktionskravet er steget, og adskillige fabrikker er blevet lukket og arbejdere fyret. Det har medført en stigende utilfredshed blandt arbejderne, fremgår det.
Siden 2013 er bolig- og leveomkostningerne steget, og mens arbejderlønningerne er stået stille, er offentligt ansattes løn fordoblet.
Fængslingerne af de faglige ledere betegnes af menneskerettighedsorganisationer som politisk motiverede og anklagerne kaldes “fabrikerede”.
BILS har indledt et samarbejde med en juridisk NGO, der vil føre bevis for, at fængslingen af de faglige ledere er ulovlig. Der er også planlagt dialogmøder med deltagelse af fagforeningsledere, menneskerettighedsaktivister og civilsamfundsorganisationer.
Bangladesh har verdens næststørste tekstilindustri, kun overgået af Kina. Omkring fire millioner mennesker, fortrinsvis kvinder, er ansat på tekstilfabrikkerne i Bangladesh.
Fabrikkerne har en eksport-indtjening på omkring 25 milliarder dollar om året. En række af verdens største tøjvirksomheder, heriblandt andet danske, får produceret tøj i Bangladesh.