Med færre udgifter til at modtage flygtninge i Danmark – som delvist finansieres af bistandsmidlerne – bliver der samtidig flere penge til den egentlige udviklingsbistand, lover udenrigsministeren.
Oveni kommer væksten i dansk økonomi, der forøger grundbeløbet /hovedstolen (BNI), som bistandens omfang beregnes af.
”Vi får nu flere penge til at investere direkte i at hjælpe flygtninge i nærområderne, og ikke mindst ofrene for krigen i Syrien. Men vi får også flere penge til at skabe udvikling og forebygge nye flygtninge- og migrationsbevægelser, der truer vores egen sikkerhed og velfærd,” siger Kristian Jensen og fortsætter:
”Det øgede økonomiske råderum vil tillige gøre det muligt at gennemføre programmer i vore partnerskabslande i Østeuropa, såsom Ukraine og Georgien.”
En halv milliard ekstra afsted i år
Allerede i år planlægger Udenrigsministeriet at sende 525 millioner kr. ekstra afsted til hjælp i de såkaldte nærområder syd og – især – øst for Middelhavet.
Penge, der ellers var afsat til asyludgifter i Danmark. Og til næste år afsættes 475 millioner ekstra på forslaget til finanslov til at hjælpe flygtninge i nærområderne.
Dermed stiger den humanitære bistand i 2016 til 2,35 milliarder kr. og i 2017 til 2,375 milliarder. Det højeste beløb, der hidtil er afsat på finansloven til humanitære indsatser.
Forslaget til finansloven for 2017 er første skridt i gennemførelsen af Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi, der skal vedtages af Folketinget i løbet af efteråret. Der indgår blandt andet en række nye indsatser og investeringer til at skabe bæredygtig vækst i udviklingslandene.
”Vi bruger bistanden som risikovillig kapital til investeringer i u-landene”, bemærker Kristian Jensen og uddyber:
“Vi sætter bl.a. flere penge af til Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), der sammen med andre investorer og danske virksomheder bidrager til at skabe bæredygtig vækst og arbejdspladser i Afrika, Asien og Latinamerika. Og som dermed bidrager til at opfylde verdensmålene, som vi aldrig vil kunne finansiere alene gennem statsligt udviklingssamarbejde”.
Endelig er der i udspillet til finansloven for 2017 fokus på indsatser i forhold til menneskerettigheder, demokrati og ligestilling. Der afsættes bl.a. flere penge af til fremme af seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, som er et af regeringens prioritetsområder.
Regeringen afsætter i alt 15 milliarder kroner til dansk udviklingssamarbejde på forslaget til finansloven for 2017. Danmark er dermed ét ud af seks OECD-lande, der lever op til FN’s 0,7 procent forpligtelse.
Både kortsigtet og langsigtet indsats
”Vi skal i endnu højere grad hjælpe flygtninge i nærområderne, hvorfra de har bedre mulighed for at vende hjem”, anfører Kristian Jensen og fortsætter:
“Det handler både om at give akut nødhjælp i form af mad, vand og husly. Men også om mere langsigtede tiltag, der forebygger at folk drives afsted på farefulde rejser fra deres hjem. Det handler bl.a. om støtte til uddannelse, beskæftigelse og beskyttelse af kvinder og børn”.
Planlægningen af den ekstraordinære indsats i nærområderne er allerede i fuld gang.
”Vores fokus er rettet mod Syrien og nabolandene Tyrkiet, Libanon og Jordan. Men vi er også meget opmærksomme på situationen i Irak. Vi forventer en stærk stigning i antallet af flygtninge på grund af kampen mod ISIL. Vi ser også på Libyen og andre lande i Afrika, der trues af ustabilitet og konflikt, og som sender flygtninge og migranter på tværs af Middelhavet,” siger Kristian Jensen.
De ekstra penge til nærområderne vil bl.a. gå gennem EU, der spiller en central rolle, når det kommer til at håndtere flygtninge og migranter.
Men der kan ifølge Kristian Jensen også blive tale om at give betydelige bidrag gennem fonde og programmer i regi af Verdensbanken og FN-systemet samt gennem danske og internationale nødhjælpsorganisationer.
Vil lukke ved grænsen
“Klimaet bliver ikke nævnt med et ord og fylder absolut intet i den helhedsplan, han (statsministeren, red.) netop har fremlagt. Det på trods af at 2016 er det varmeste år i målingernes historie, og alle klimaeksperter advarer mod at ignorere de enorme problemer, som temperaturstigningerne giver”, siger klima- og miljøchef John Nordbo.
DOKUMENT
Fra regeringens finanslovforslag for 2017 – Velfærd, tryghed og ansvarlighed – august 2016
Når der er plads til nye initiativer på finanslovforslaget for 2017, skal det bl.a. ses i sammenhæng med, at vi kan nedjustere udgiftsskønnene på udlændingeområdet.