Udenrigsminister Kristian Jensen (V) var torsdag på et hurtigt besøg i Afghanistan for at besøge de danske soldater i landet og høre mere om udviklingen i landet, der modtager omkring en halv milliard kroner årligt i støtte fra Danmark.
”Der var to formål med mit besøg i Afghanistan. For det første at møde de danske udsendte og takke dem for deres indsats og få deres førstehåndsindtryk af situationen i Afghanistan. Det er klart, at Afghanistan har store udfordringer og det internationale samfund skal støtte Afghanistan. Danmark er med i front og har forlænget vores støtte til sikkerhedsstyrkerne og styrket den militære indsats. Danmark og vores partnere støtter aktivt Afghanistans kamp mod ekstremisme og terror,” siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
”For det andet drøftede jeg, hvordan Danmark kan støtte den afghanske regerings engagerede, men svære arbejde med at skabe bedre livsbetingelser for den hårdt prøvede afghanske befolkning. Der er sket fremskridt når det gælder økonomi, skolegang og sundhed, men Afghanistan er fortsat en skrøbelig stat med massive udfordringer. Det er også i vores interesse at hjælpe Afghanistan – for vores egen sikkerhed og for at modgå migrationsstrømme mod Europa.”
Afviste asylansøgere
I pressemeddelelsen tilføjer Kristian Jensen, at den danske uddannelsesstøtte og tilbagetagelse af afviste afghanske asylansøgere var blandt de emner, han tog op under mødet med præsident Ashraf Ghani og andre ministre. Også korruption blev drøftet.
Ghani bekræftede ifølge Udenrigsministeriet, at Afghanistan vil leve op til forpligtelserne om at tage afviste asylansøgere tilbage, og det går fremad med det konkrete samarbejde, siger den danske udenrigsminister efter besøget.
”Korruption er Ghani, undervisningsministeren og regeringen meget opmærksomme på, men der skal gøres mere ved det", siger Kristian Jensen.
Danmark forlængede støtten til afghanske styrker
For nylig kom tre rapporter, der evaluerer den danske indsats i Afghanistan i årene 2001-2014.
Rapporterne konkluderede, at efter 14 års dansk krigsdeltagelse er Afghanistan fortsat ikke i stand til at skabe sikkerhed, retssikkerhed, levere serviceydelser og økonomiske muligheder til sine borgere, og befolkningens tillid til staten kan ligge på et meget lille sted.
Den danske regering har besluttet at forlænge støtten til de afghanske sikkerhedsstyrker på 100 millioner kroner til og med 2020. Derudover øges bidraget til NATO’s Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan fra omkring 90 soldater til 100 i løbet af 2016.
Danmarks udviklingspolitiske indsats i Afghanistan er tilrettelagt inden for landeprogrammet for 2015-17. Det har tre tematiske hovedområder: 1) Regeringsførelse, demokrati og menneskerettigheder, 2) Uddannelse og 3) Vækst og beskæftigelse. Desuden ydes humanitær støtte på ca. 150 mio. DKK om året.