Kritik af u-landsrejseprogram for danske unge – Global Contact svarer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Karen Klingenberg har riven ude efter Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i en kronik i dagbladet Politiken tirsdag den 18. januar.

Her gør hun gældende, at danske unge – ofte kun på 19 eller 20 år – via volontørprogrammet Global Contact sendes ud til u-landsarbejde i mange tilfælde uden større erfaring eller forudsætninger og dertil må erlægge en større sum for det.

Man kan læse hele den tankevækkende kronik på
http://politiken.dk/debat/kroniker/ece1169907/udsendelse-af-frivillige—for-hvis-skyld
(direkte link angivet efter indhentet tilladelse hos Politiken)

Den 30-årige folkeskolelærer fra Frederiksberg, der selv har været udsendt med “Global Contact”, foreslår MS at udbyde et nyt volontørprogram, hvor lærere og pædagoger kan sendes ud – uden at skulle betale for det.

“Kan I (MS) ikke være den første organisation, som tilbyder, at faglærte og veluddannede lærere eller pædagoger kan komme ud i 6 måneder eller et helt år og arbejde i Indien og undervise børn og unge kvinder?” spørger hun.

3 dage senere svarede Global Contacts daglige leder i et debatindlæg, også bragt i Politiken, med overskriften “U-landsfrivillige: Inspiration og uddannelse giver udvikling”, som nu er rundsendt via Mellemfolkeligt Samvirkes seneste nyhedsbrev (26.01.11).

Af Lasse Jensen,
daglig leder af Global Contact, 21. januar 2011

Det var spændende erfaringer fra Nepal og Indien, som folkeskolelærer Karen Klingenberg delte med os i tirsdagens kronik efter at have rejst med Mellemfolkeligt Samvirkes frivillig-program Global Contact.

Hun har bl.a. boet og undervist børn og unge i en lille landsby i det nordlige Indien.

Som de fleste andre volontører, vi sender ud for at møde og inspirere mennesker i den fattige del af verden, er hendes oplevelser en blanding af fascination, fortvivlelse og trang til at gøre mere.

Hendes oplevelser og refleksioner viser hele pointen med Global Contact, nemlig at det mellemfolkelige møde er en vigtig forudsætning for at skabe en folkelig debat og politisk vilje til omfordeling af verdens ressourcer og mere social retfærdighed.

Karen Klingenberg kunne godt tænke sig, at flere af de penge, hun betalte for Global Contact-opholdet, blev brugt hos netop de mennesker, hun besøgte. Altså til flere skolebænke, bedre boligforhold og bedre aflønning af de indere, der sørger for det administrative i forbindelse med opholdet.

Det er præcis de ting, Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for, men det giver ikke mening at betale ‘kontant’ for disse goder, men i stedet inspirere og uddanne inderne – og verdens fattigste – til selv at kæmpe for forbedringer og bedre fordeling af ressourcerne.

I den pris, som et Global Contact-ophold i Nepal/Indien koster (ca. 30.000 kroner), går 7 procent af pengene til Mellemfolkeligt Samvirkes langsigtede udviklingsarbejde. Her uddanner og inspirerer vi verdens fattigste til at kræve indflydelse og påvirke deres samfund i en positiv retning.

Resten af pengene for opholdet går til henholdsvis fly/forsikringer (40 procent), introduktion og undervisning af de udsendte i kulturforståelse mv. (30 procent), værtsorganisation og -familie samt kost og logi (14 procent) samt organisering af opholdet (9 procent).

De ca. 2.000 kroner, der er ’tilovers’ for Global Contact-opholdet, sendes i cirkulation blandt verdens fattigste på den mest bæredygtige og langsigtede måde – altså ved at folk lærer selv at bestemme og kræve, hvordan ressourcerne skal fordeles.

F.eks. på skolebænke, kloakering og bedre uddannelse til de lærere, der arbejder med at uddanne piger og kvinder.

Hvis man vil vide mere – eller kunne tænke sig et ophold som Karen Klingenbergs – kan man gå ind på www.globalcontact.dk og læse mere.
(slut)

Kilde: www.ms.dk