Kultur til din weekend: en funky ambassadør, kimchi på koreansk og videodagbog fra en palæstinensisk flygtningelejr

Fra filmen A world not ours af den danske instruktør Mahdi Fleife.


Foto: Nakba FilmWorks.
Emma Katrine Bremer Holmgaard

7. december 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Buster er faldet over en noget atypisk ambassadør-profil på mediet X, som underholder med alt fra ture på cykeltaxier til ambassadør-kapløb.

Olivia har kastet sig over et andet medie, nemlig YouTube, hvor hun følger en koreansk kvindes videoer om koreansk madkultur og historie. Der er inspiration til at lave sin egen kimchi og hvordan du meal-prepper Korean style til mere personlige videoer om at være en 25-årig kvinde i Sydkorea med familie, forhold og op-og-nedture.

Og så er vi så heldige at have Morten tilbage fra Barsel. En tid, som jeg er sikker på har givet ham rigeligt med tid til at læse gode bøger, gå på museum og se en masse film. Eller noget. Uanset hvad kommer han her med en anbefaling til en dokumentarfilm, der står rimeligt højt på hans liste over de bedste, han har set.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Der er blandt andet dømt julestemning, dansefest og klimakamp, og begivenhederne finder du til allersidst i artiklen.

SPIS kimchi og bulgogi med Doobydobap

Anbefalet af SoMe-redaktør Olivia Koch-Nielsen.

Er du en af dem, som elsker mad og især at se andre mennesker lave mad online? Det er jeg i hvert fald! Og det var derfor, at jeg faldt over Youtuberen Tina Choi, også kendt som Doobydobap, hvis feed er fyldt med lækre retter som kimchi, bulgogi og andre koreanske retter, selvom hun dog også udforsker mange andre kulinariske køkkener.

Flere af hendes Youtube Shorts har nået flere millioner visninger. På kun ét minut formår hun ikke blot at præsentere sine opskrifter, men også invitere os ind i hendes egen verden. Hun startede med at lave mad, da hun flyttede til USA som fjortenårig for at studere. Den tætteste koreanske restaurant var over en time væk, så hun begyndte at ringe til sin bedstemor for opskrifter og lærte på denne måde at lave mad. Det var denne kulinariske rejse og tilgang til storytelling, der fangede min interesse.

Doobydobap bruger mad og madlavning som en platform til at dele koreansk kultur og historie. Hun er en virkelig god storyteller og formår at fremstå autentisk og skabe en dybere relation til sit publikum. I kommentarsporet på hendes sociale medier kan man ligeledes se, at hendes følgere elsker hendes originalitet og passion.

Og så har hun desuden åbnet en restaurant i Seoul sammen med hendes danske kæreste, hvor de dyrker grøntsager i deres 35 kvadratmeters køkkenhave.

Hendes historier går ud over opskrifter og åbner døren til en verden af smag, traditioner og personlige oplevelser. Så hvis du har brug for inspiration til din næste måltid, så er Doobydobaps kanal et must-visit.

SE med når Woody Allen møder Kafka i en palæstinensisk flygtningelejr

Anbefalet af journalist og redaktør Morten Scriver.

Midt i al gruen omkring Hamas’ terroraktion 7. oktober og Israels efterfølgende bombardementer af særligt Gaza vil jeg gerne anbefale noget så sjældent som et hjertevarmt og personligt portræt af livet i en palæstinensisk flygtningelejr.

Selvom A world not ours er 10 år gammel, er den ikke blevet mindre aktuel eller mindre vigtig i sin insisteren på at beskrive hverdagen midt i verdens mest dramatiske konflikt. I filmen følger vi den danske instruktør Mahdi Fleifel, der har taget et kamera på nakken og besøgt Ain El-Helweh i Libanon, hvor han tilbragte sine sommerferier som barn. Et sted, han husker som ”bedre end Disneyland”.

Det handler om familiesammenhold, fodbold og en nærmest ukuelig optimisme. Men også om, hvad det gør ved mennesker ikke at have et hjemland eller en fremtid. Og den blev i sin tid af en anmelder beskrevet som ”Woody Allen møder Kafka i en palæstinensisk flygtningelejr”.

Mahdi Fleifel, der har palæstinensiske forældre, er trods de 30 priser, som i sin tid fulgte med denne film (som ikke engang fik dansk tv- eller biografpreimere) stadig ukendt for de fleste, og det forblev hans film også.

Heldigvis har vi Filmstriben.

FØLG atypiske ambassadør-Wolley

Anbefalet af journalist Buster Kirchner.

Jeg træder næppe nogen over tæerne, når jeg påstår, at diplomater sjældent har det mest opsigtsvækkende SoMe game. Det er jakkesætklædte statsbesøg, obligatoriske håndtryk og kedelige konferencer.

Men det laver Nicholas Woolley, Storbritanniens ambassadør til Zambia, i den grad om på!

Foto: Nicholas Woolley, privatfoto.

X kan du følge Woolleys smågøglede diplomattilværelse, når han kører cykeltaxi i Østzambias provinshovedstad, Chipata, eller kærligt driller en zambisk journalist-kendis, der ifølge Woolley støtter det forkerte engelske fodboldhold, Manchester City, og ikke ambassadørens favoritklub, Aston Villa.

I forrige uge udfordrede Wooleey sågar USA’s og Sveriges ambassadør i Zambia i et kapløb. Ambassadørerne skulle starte i Livingstone i den sydlige del af landet, og vinderen var så den, der først ankom til hovedstaden Lusaka, en distance på omtrent 400 kilometer. Woolley tog toget, Sverige hoppede i flyveren, mens USA – der siden vandt konkurrencen – benyttede sig af landevejen.

Bedømt ud fra de hundredvis af kommentarer, der altid følger Woolleys opslag, så er zambierne vilde med ham, en popularitet, der kun forstærkes, når ambassadøren tweeter på et af Zambias mange etniske sprog eller fotograferes i selskabeligt lag med en af landets berømte musikere.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Oplev performancekunst om geopolitik og klimaretfærdighed

På lørdag mellem klokken 15 og 22 kan du opleve politisk performancekunst i Astrid Noacks Atelier på Nørrebro, som er et såkaldt tværæstetisk rum for kunstneriske eksperimenter, vidensdeling og kritisk diskussion. Til arrangementet Performancekunst om geopolitik og klimaretfærdighed vil kunsten især adressere, hvordan volden i Gaza er forbundet med kampen for klimaretfærdighed og mod geopolitiske undertrykkelsesstrukturer.

Der vil være flere optrædende kunstnere, som bliver annonceret løbende. Følg med og læs mere på Astrid Noacks Ateliers hjemmeside.

Hold jul på ukrainsk

På lørdag inviterer Ukraine House til en hel dag i julens tegn. Der vil blandt andet være en filmvisning af filmen Shchedryk, som finder sted under både sovjetisk og nazistisk besættelse, og en samtale om bogen Ukrainian Christmas, som kommer til at handle om, hvordan ukrainerne fejrede jul under Anden Verdenskrig, og hvordan gør de det i dag.

Du kan også deltage i en såkaldt Didukh-workshop, hvor du vil lære de gamle teknikker til at lave en traditionel ukrainsk juledekoration af halm. Og så vil der selvfølgelig blive serveret traditionelle ukrainske retter og sunget ukrainske julesange.

Der er tilbud til børn som voksne, og du finder det fulde program lige her.

Tag til debat om klimakampen

Er den grønne omstilling en isoleret kamp fri for resten af verdens politiske problemer? Det vil forfatter og grundlægger af den Grønne Ungdomsbevægelse Esther Michelsen Kjeldahl forsøge at svare på sammen med Informations journalist Mathias Sindberg. De har hver deres syn på klimakampen og er begge stærke stemmer i debatten.

Arrangementet finder sted den 12. december kl. 8.30-9.30 hos Information, og billetten kan købes på avisens hjemmeside.

Kridt danseskoene og kom til julefest på brasiliansk manér

Sidst men ikke mindst er der er skruet godt op for den brasilianske fest i weekenden. På Operaen på Christiania kan du danse til et mix af samba, forró, funk og piseiro, når Dj W. Portolan, Group Estilo Faixa og Samba da Gente indtager scenen. Samme aften kan du høre Sabrina Brazzil og hendes band spille musik straight out of Brasilien. Hun er, ifølge arrangørerne selv, en skjult perle på jazzscenen.

Du kan læse mere om de to optrædener på spillestedernes hjemmesider. Første fest finder sted i Operaen Christiania kl. 22-03, mens Sabrina Brazzil spiller på Charlie Scott Bar kl. 20.40.


Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend fra hele Globalnyts redaktion!