Burundi
Tidligere belgisk koloni, som opnåede uafhængighed i 1962.
Grænser op til Tanzania, Rwanda og DR Congo.
Har omkring 10,3 millioner indbyggere.
Som i nabolandet Rwanda er der etniske modsætninger mellem hutuer og tutsier. Det har domineret landets politiske og sociale udvikling.
Blev regeret af skiftende diktatorer fra 1962 til 1993, hvor der blev holdt demokratiske valg.
Umiddelbart efter udviklede spændingerne mellem hutuer og tutsier sig til fuld borgerkrig. 300.000 blev dræbt og to millioner drevet på flugt.
Hjælpeorganisationer gør klar til at tage imod tusindvis af nye flygtninge, der er på vej ud af det uroplagede Burundi.
Ifølge de seneste meldinger venter over 15.000 mennesker onsdag i den lille landsby Kagunga ved Tanganyika-søen, hvor de vil tage den tre timer lange sejltur til Kigoma i det vestlige Tanzania, skriver International Rescue Committee (IRC), som er en af de organisationer, der hjælper de burundiske flygtninge.
I forvejen over 60.000 flygtninge
De fleste af de flygtninge, der strømmer ind i Kigoma lige nu, er kvinder og piger, oplyser IRC.
”De ankommer trætte, udmattede og sultne efter lange rejsedage og ventetid i Kagunga,” fortæller Elijah Okeyo, der er landedirektør for Tanzania hos IRC, der driver de transitcentre i Kigoma.
Her ankommer de tusinder af flygtninge på vej til flygtningelejren Nyarugusu i Tanzania, hvor der i forvejen bor mere end 64.000 flygtninge fra DR Congo.
IRC forventer, at lejrens indbyggertal vil vokse betragteligt i de kommende dage, særligt efter der er indsat endnu et skib til at sejle dem videre fra landsbyen Kagunga.
Alene onsdag morgen ankom knap tusind ny flygtninge, oplyser Elijah Okeyo.
”Antallet stiger hver dag. Og med nyhederne i dag om kuppet i Burundi er det sandsynligt, at vi vil se endnu flere krydse grænsen.”
Antal flygtninge ventes at stige
De politiske uroligheder i Burundi brød ud for lidt over to uger siden, da præsident Pierre Nkurunziza meddelte, at han vil stille op til en tredje embedsperiode.
Oppositionen protesterer, fordi det efter dens opfattelse er imod forfatningen, men forfatningsdomstolen i Burundi har givet præsidenten medhold i, at han har lov at stille op.
Det har fået oppositionen til at gå på gaden, hvilket har resulteret i blodige sammenstød med politiet.
Omkring 20 mennesker har foreløbig mistet livet. Senest meldes to dræbt af politiet i kølvandet på onsdagens kupforsøg.
Omkring 50.000 er flygtet, siger FN – et tal der frygtes at stige dramatisk i de kommende dage.
Trusler fra militser
I Rwanda er der i de seneste uger ankommet omkring 20.000 flygtninge fra Burundi, og også her er det ventet, at yderligere tusindvis vil strømme til i de kommende dage.
Mange af dem har fortalt om alvorlige tilfælde af trusler fra ungdomsmilits Imbonerakure, der er en ungdomsafdeling af Burundis regeringsparti.
Imbonerakure markerer med rød maling på husdørene, hvem der skal rettes angreb imod, har nogle af de flygtninge, der er ankommet til Rwanda, fortalt til UNHCR.
”Nogle besluttede at forlade landet som en sikkerhedsforanstaltning, fordi de har oplevet tidligere voldsbølger. Der er også meldinger om folk der sælger deres ejendom, inden de forlader landet. Det tyder måske på, at de forventer en længere periode med usikkerhed,” siger UNHCR-talsmand Adrian Edwards.
I DR Congo er der ankommet knap 8.000 flygtninge indtil videre, tilføjer han.
Tanzania: Vi har pligt til at hjælpe
Tanzanias viceindenrigsminister, Pereira Ame Silima, har sagt, at landet er fast besluttet på at tage imod de mange flygtninge fra nabolandet.
Han siger, at regeringen nu overvejer nye måder at huse de tusindvis af nytilkomne.
”Som nation har vi en pligt til at give ly til fordrevne folk,” siger Silima til Tanzania Daily News.
Ligeledes arbejder FN’s flygtningeagentur, UNHCR, på højtryk for at gøre klar til den forventede flygtningestrøm, skriver avisen.
En UNHCR-repræsentant siger, at hvor der for 14 dage siden kun var 36 burundiske flygtninge i Tanzania, er antallet i dag steget til 8.000, og der er mange flere på vej.
Hun vurderer, at yderligere 20.000 flygtninge nu venter i landsbyerne Kagunga og Kibiza.
EU har afsat 47 millioner euro til humanitær hjælp i regionen i år, skriver Tanzania Daily News.
Største integrationsprojekt nogensinde
UNHCR advarer om, at den politiske vold i Burundi kan have store konsekvenser for et ellers unikt kapitel i afrikansk flygtningehistorie.
Siden borgerkrigen i Burundi sluttede i 2005, er en af verdens største frivillige hjemsendelser af flygtninge gennemført i regionen, skriver UNHCR i en pressemeddelelse.
Organisationen har hjulpet omkring en halv million flygtninge med at vende hjem til Burundi, mange af dem fra Tanzania, som siden 1972 har tilbudt husly til et stort antal flygtninge og siden har givet 200.000 flygtninge og efterkommere statsborgerskab.
Det er det største antal flygtninge, der nogensinde er blevet integreret i et modtagerland, skriver UNHCR.
Hele den udvikling kan vende ganske brat nu, siger Adrian Edwards.
”I den seneste uge har vi oplevet en stor stigning i antallet af folk, der søger asyl i Tanzania,” siger han og nævner, at det drejer sig om 17.696 asylanmodninger.
En lille dansk støtte til Burundi-flygtningene
De asylansøgere, der nu venter på at blive transporteret videre fra Kagunga og Kigoma og frem til Nyarugusu flygtningelejren, skal som nævnt med et skib.
”Vi er begyndt at flytte dem ved hjælp af en gammel færge, der kan have op til 600 mennesker om bord,” siger Adrian Edwards.
Det er det 71 meter lange skib MV Liemba, som er chartret af UNHCR og skal sejle flygtningene videre mod mere sikre forhold.
Skibet er gammelt og har faktisk en historie på Tanganyika-søen: det var nemlig et af de tre fartøjer, det tyske rige brugte til at holde kontrol over søen under Første Verdenskrig.
Det blev grundigt renoveret på skibsværftet ShipTech i Danmark i 1993, sponsoreret af Danida.
I 1997 blev MV Liemba brugt af UNHCR til at sejle mere end 75.000 flygtninge hjem. De var flygtet fra Zaire under den første krig i Congo.
Den gang sejlede skibet mere end 22 ture mellem Kigoma og Uvira, fremgår det af Wikipedia.