Burundi i kaos efter kupforsøg

Forfatter billede

Det uroplagede Burundi blev onsdag kastet ud i fornyet ustabilitet, da generalmajor Godefroid Niyombare meddelte, at han ikke længere betragter præsident Pierre Nkurunziza som landets retmæssige præsident, og at generalmajoren nu vil danne en overgangsregering med deltagelse af repræsentanter fra civilsamfundet.

Det skriver flere internationale medier.

I en radiomeddelelse siger Niyombare, at han har beordret lufthavnen og landets grænser lukket, og han beder alle soldater, politifolk og almindelige borgere om at være med til at beskytte grænserne, skriver britiske BBC.

”Et imaginært kup”

Præsident Nkurunziza var onsdag i Tanzania, hvor han deltager i et afrikansk topmøde i et forsøg på at finde en løsning på konflikten i landet.

Da han hørte om udviklingen i sit hjemland, afbrød han sin deltagelse i topmødet og hastede onsdag eftermiddag hjemad.

 

Hans kontor var hurtigt ude og afvise kuppet som en joke.

”Det er en vittighed, det er ikke et militærkup,” siger en af præsidentens talsmænd ifølge flere medier.

Ud på eftermiddagen meddelte præsidentpaladset, at kupforsøget var forpurret, og at officererne bag vil blive stillet til ansvar.

”Det er med beklagelse at vi har erfaret, at en gruppe fra de væbnede styrker gjorde oprør her til morgen og erklærede et imaginært kup,” lyder det i den første officielle udtalelse fra præsidentpaladset.

Men på gaderne i hovedstaden Bujumbura så der onsdag ud til at være opbakning til kupmagerne.

Soldater har omringet den statslige radio- og tv-station, og kampvogne kører gennem gaderne, mens jublende mænd hopper op på dem og triller med.

Tusinder er på gaden for at fejre, at der er indledt et opgør med præsident Nkurunziza.

Titusinder på flugt

Burundi har i de seneste to uger været ramt af omfattende demonstrationer, efter det stod klart, at præsidenten agter at genopstille til endnu en embedsperiode.

Det kan han ikke ifølge forfatningen, som begrænser præsidenten til to perioder, mener oppositionen, som er gået på gaden for at blive hørt.

Det har kostet mindst 20 mennesker livet og har ifølge FN sendt over 50.000 mennesker på flugt til nabolandene, hvor de føler sig i sikker afstand af den voksende politiske uro i Burundi.

Flygtninge fra Burundi i en lejr i nabolandet Rwanda.


Foto: ECDG / Creative Commons

Under onsdagens dramatiske begivenheder blev yderligere to mennesker dræbt af politiet, der skød mod en gruppe soldater og modstandere af præsidenten, som var på vej ind til centrum af Bujumbura for at støtte kupgeneralerne.

Uklar opbakning

Det er onsdag aften endnu yderst uklart, hvor stor opbakning generalmajor Niyombare har.

Han kom med beskeden om kuppet på et pressemøde ved nogle af militærets barakker, hvor han omgivet af andre officerer fra hæren og politiet meddelte, at han nu ville tage magten i landet.

”Hvad angår præsident Nkurunzizas arrogance og trods over for det internationale samfund, som rådede ham til at respektere forfatningen og Arusha-fredsaftalen, beslutter udvalget for etablering af den nationale sammenhold, at præsident Nkurunziza afskediges, og det samme gør hans regering,"sagde Nyombare.

Meddelelsen blev også bragt via landets radiostationer.

Niyombare er tidligere burundisk ambassadør i Kenya og har også været chef for landets efterretningstjenester, indtil han blev fyret af præsidenten for få måneder siden.