Kvinderne bag: Fru Bolsonaro er ekstremt religiøs, tegnsprogstolk og har sin egen sang

gettyimages-1054587842
Michelle Bolsonaro og hendes mand poserer for kameraerne, da de er mødt op for at stemme til præsidentvalget i Brasilien den 28. oktober 2018.
Foto: Ricardo Moraes-Pool/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

15. juni 2021

Kvinderne bag

Er det kønsrollestereotypt at skrive om “kvinderne bag mændene”? Måske. Men faktum er, at blot 23 lande i skrivende stund har en kvindelig regeringschef eller kvindeligt statsoverhoved, og 119 lande har aldrig haft en kvindelig leder. Med denne miniserie ønsker vi at sætte fokus på kvinderne bag en række af nutidens mandlige despotiske magthavere og kontroversielle præsidenter frem for – for Gud ved hvilken gang – at sætte fokus på mændene selv.

Hvem er disse kvinder? Hvad driver dem? Og trækker de i politiske tråde og udvirker indflydelse på deres mænd fra kulissen? 

Første kapitel: Michelle de Paula Bolsonaro, gift med Jair Bolsonaro, præsident i Brasilien

Andet kapitel: Constancia Mangue Nsue Okomo, gift med Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, præsident i Ækvatorialguinea

Tredje kapitel: Rosario Murillo, gift med Daniel Ortega, præsident i Nicaragua

Fjerde kapitel: Peng Liyuan, gift med Xi Jinping, præsident i Kina

Femte kapitel: Jeannette Kagame, gift med Paul Kagame, præsident i Rwanda

Sjette kapitel: Cielito “Honeylet” Avanceña, samlever med Rodrigo Duterte, Filippinernes præsident – og Elizabeth Zimmerman, katolsk gift med samme

Syvende kapitel: Entissar Amer, gift med Abdel Fattah al-Sisi, præsident i Egypten 

Ottende kapitel: Cilia Flores, gift med Nicolás Maduro, præsident i Venezuela

Få dage efter Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro, blev erklæret rask efter at være smittet med Covid-19 i slutningen af juli 2020, kunne landets præsidentpalads meddele, at turen nu var kommet til førstedamen.

39-årige Michelle de Paula Bolsonaro er meget præcist 27 år yngre end sin mand og klarede sig igennem sygdommen uden videre problemer.

Hun er præsidentens tredje kone og mor til deres fælles barn, datteren Laura, der blev født i 2011. Derudover har hun en datter fra et tidligere forhold. Og ellers er det faktisk bemærkelsesværdigt lidt, offentligheden ved om hende.

Socialt engagement – men kun for de få
For mens hendes mand – de to har dannet par siden 2007 – siden sin indsættelse i januar 2019 har trukket overskrifter over hele verden for sin ledelsesstil, har fru Bolsonaro ikke være synderlig synlig i internationale medier. Hun har overordnet set holdt lav profil og holdt sig i skyggen af sin, også meget synlige, mand.

En af de vigtigste ting at vide om Michelle Bolsonaro er måske, at hun er evangelisk kristen og medlem af pinsekirken. Rygterne vil vide, at det var hende, der under præsidentvalget i 2018 i stor stil mobiliserede det religiøse miljø til fordel for sin mand og dermed var med til at sikre ham sejren.

Derudover har hun gjort sig bemærket gennem sit sociale engagement, som hun også har taget med i sit virke som førstedame. Udsatte folk – især folk med handicap, herunder døve, som hun har arbejdet særlig meget med, blandt andet som tegnsprogstolk – har haft hendes opmærksomhed. Et af de projekter, Michelle Bolsonaro har søsat i sine efterhånden 2,5 år som førstedame er LibrasGov, (Libras er navnet for brasiliansk tegnsprog) der sigter mod at øge adgangen til information om stat og regering for døve.

Det flugter meget godt med det løfte, hun gav i sin tale til sin mands indsættelse, hvor hun – til alles overraskelse – talte tegnsprog fra scenen:

“Jeg ønsker, på en helt særlig måde, at henvende mig til døvesamfundet, til folk med handicap og til alle dem, der har følt sig glemt: I vil blive værdsat, og jeres rettigheder vil blive respekteret. Jeg har dette kald i mit hjerte, og jeg ønsker at bidrage til menneskets velvære,” sagde hun.

Til gengæld har hun været bemærkelsesværdig tavs om andre tre befolkningsgrupper, der alle er blevet tromlet af hendes mands højredrejede politik.

Møgsager og musikalsk berømmelse
Gennem årene er Michelle Bolsonaros image imidlertid krakeleret et par gange, i forbindelse med at et par uheldige sager er kommet frem i lyset.

I august 2019 kom det frem, at hendes bedstemor har været anholdt og dømt for narkohandel, og at to af hendes morbrødre har haft problemer med politiet. Derudover har Michelle Bolsonaros mor også været anklaget for at have oprettet en falsk identitet. Der kom ingen officiel reaktion fra førstedamen, men hendes mand udtalte sig til gengæld. Han sagde, at hun var ”knust”, og brugte så ellers anledningen til at kritisere journalisterne bag afsløringerne i sin vanlige stil.

En mere alvorlig sag omhandler Michelle Bolsonaro selv.

Tilbage i december 2018 viste en rapport udarbejdet af den enhed, der kontrollerer finansielle aktiviteter, at flere mistænkelige transaktioner var foregået mellem en konto tilhørende Fabrício de Queiroz, rådgiver for Jair Bolsonaros ældste søn, politikeren Flávio Bolsonaro, og Michelle Bolsonaros konto. Blandt andet en check på 24.000 reais – godt 28.000 kroner.

Jair Bolsonaro, der dengang endnu ikke var indsat som præsident, trådte til og forklarede, at de Queiroz skyldte ham 40.000 reais og havde indvilget i at betale dem tilbage over 10 checks. Angiveligt døde sagen hen, men blev genoplivet i august 2020, da det brasilianske netmedie Revista Crusoé bragte en artikel, der viste, at de Queiroz i virkeligheden havde overført ikke mindre end 22.000 dollars – 134.000 kroner – til Michelle Bolsonaros konto mellem 2011 og 2016.

På det tidspunkt var de Queiroz allerede fængslet for sin rolle i en anden sag. I forbindelse med de nye afsløringer truede præsidenten med at tæske en journalist fra avisen O Globo, da han spurgte ind til skandalen.

Michelle Bolsonaro har ikke ytret sig om sagen. Til gengæld har hun fået sin egen sang, der meget fint hedder Micheque, og hvor teksten blandt andet lyder: ”Hey Michelle, sig os lige: Er pengene på konto fra Queiroz?”

Sangen er lavet af bandet Detonautas, som Michelle Bolsonaro siden har anklaget for injurier. Det gav bagslag, skriver det ugentlige nyhedsmagasin Istoé. Antal visninger af sangen alene på YouTube steg fra 70.000 til 2,3 millioner (i skrivende stund 3,6 millioner), mens tallene er endnu vildere på andre sociale medier.