Kvinderne bag: Venezuelas førstedame er en stille despot

gettyimages-1095135352
Cilia Flores
Foto: Lokman Ilhan/Anadolu Agency/Getty Images
Forfatter billede

2. juli 2021

Kvinderne bag

Er det kønsrollestereotypt at skrive om “kvinderne bag mændene”? Måske. Men faktum er, at blot 23 lande i skrivende stund har en kvindelig regeringschef eller kvindeligt statsoverhoved, og 119 lande har aldrig haft en kvindelig leder. Med denne miniserie ønsker vi at sætte fokus på kvinderne bag en række af nutidens mandlige despotiske magthavere og kontroversielle præsidenter frem for – for Gud ved hvilken gang – at sætte fokus på mændene selv.

Hvem er disse kvinder? Hvad driver dem? Og trækker de i politiske tråde og udvirker indflydelse på deres mænd fra kulissen? 

Første kapitel: Michelle de Paula Bolsonaro, gift med Jair Bolsonaro, præsident i Brasilien

Andet kapitel: Constancia Mangue Nsue Okomo, gift med Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, præsident i Ækvatorialguinea

Tredje kapitel: Rosario Murillo, gift med Daniel Ortega, præsident i Nicaragua

Fjerde kapitel: Peng Liyuan, gift med Xi Jinping, præsident i Kina

Femte kapitel: Jeannette Kagame, gift med Paul Kagame, præsident i Rwanda

Sjette kapitel: Cielito “Honeylet” Avanceña, samlever med Rodrigo Duterte, Filippinernes præsident – og Elizabeth Zimmerman, katolsk gift med samme

Syvende kapitel: Entissar Amer, gift med Abdel Fattah al-Sisi, præsident i Egypten 

Ottende kapitel: Cilia Flores, gift med Nicolás Maduro, præsident i Venezuela

Den 10. november 2015 slutter eventyret for de to unge venezuelanere, Francisco Flores og Efraín Flores. På vej til New York mellemlander de med et lille fly, mærket Cessna, i Haiti i hovedstaden, Port au Prince. Flyet er lastet med over 800 kilo kokain, og i en koordineret aktion mellem amerikanske og haitianske myndigheder anholdes de i en restaurant på deres hotel. De to unge fyre med det samme efternavn flyves direkte til USA, hvor de skal retsforfølges for narkosmugling. Begge ejer de et diplomatisk pas, men de amerikanske myndigheder vurderer hurtigt, at der ikke er tale om diplomatisk immunitet. Ombord på flyet fortæller Efraín Flores, at han er nevø til – og opfostret af – Venezuelas førstedame, Cilia Flores.

Cilia Flores er i Venezuela en vigtig brik i det socialistiske regime. Cilia Flores har haft mange forskellige poster i Venezuelas filtrede og korrumperede system siden 90’erne, hvor hendes navn for første gang dukkede op i kølvandet på et fejlslagent oprør. Hun agerer en sublim intelligent og rolig kontravægt til sin kluntede, frembrusende og joggingsæt-bærende mand, den autoritære venezuelanske præsident, Nicolás Maduro.

Baggrund
Cilia Flores blev født i den 15. oktober, 1956 i Tinaquillo i det nordvestlige Venezuela. Hendes familie levede i beskedne kår, og i hendes tidlige ungdom flyttede familien til hovedstaden, Caracas. Det stod ikke skrevet i kortene, at Cilia Flores skulle finde et ideologisk kald på venstrefløjen. Men ifølge en profil, som Reuters har skrevet, blev hun i 1989 så indigneret over landets stigende ulighed, at en socialistisk ild antændtes i den stilfærdige advokat med den rolige stemmeføring. Én mands handling ændrede efterfølgende hendes liv.

I 1992 forsøgte faldskærmsobersten, Hugo Chávez, at vælte den siddende regering ved et militært kup. Planen mislykkedes, og militærmanden endte i fængsel. Den advokatuddannede Cilia Flores meldte sig som frivillig i Hugo Chávez’ retslige efterspil og hjalp kupmageren ud af fængslet i 1994.

Nicolás Maduro – Hugo Chávez’ tro følgesvend – møder Cilia Flores i denne periode, hvor det senere præsidentpars romance indledes. Den karismatiske Hugo Chávez bliver valgt til præsident i 1999, og Cilia Flores juridiske håndsrækning bliver ikke glemt. Cilia Flores indlemmes i præsidentens taktiske kommando og nyder en voksende magt i den socialistiske partitop, som i de følgende år langsomt nedbryder Venezuelas demokratiske institutioner. Cilia Flores og Nicolás Maduro bliver først gift i 2013, året hvor Hugo Chávez dør af kræft, og Maduro snævert bliver valgt som præsident.

Nicolás Maduro og førstedame, Cilia Flores.


Foto: Leonardo Fernandez Viloria/Anadolu Agency via Getty Images

Cilia Flores har tre børn fra et tidligere ægteskab og med Nicolás Maduro et barn samt et adoptivbarn – den nu fængslede Efraín Flores – fra sin afdøde søster.

Narkobaronessens nepotisme
Meget tyder på, at Cilia Flores er medbestyrer af et mafialignende regime. Amerikanske og internationale observatører mener, at den venezuelanske partitop står bag det såkaldte ’Solenes kartel’ – navngivet efter stjernerne, som sidder på uniformen af det venezuelanske militær, som menes at være impliceret i en større kriminel narkoring i Latinamerika koordineret af det venezuelanske styre.

Så da Cessnaflyet med den spidse næse landede i Haiti med 800 kilo kokain og to unge fyre med efternavnet Flores, stod det klart, at partitoppen – i hvert fald Cilia Flores – havde visse bånd til den internationale smuglerring. Den amerikanske regering vurderede, at profitmagerne af kokainsalget tilhørte partiets top. I 2018 indførte USA sanktioner mod Cilia Flores. Nicolás Maduro udtaler i et tydeligt vredesudbrud ved en pressekonference:

”Hvis I (USA) vil angribe mig, så angrib mig bare – men I skal ikke vove på at gå efter Cilia. Hold jer væk fra familien.”

Ifølge Reuters har Cilia Flores fyldt store dele af det magtfulde partiapparat med loyale venner og familie, og hun holder nøje kontrol med sin mands magtbase. Ifølge Manuel Figuera, en afhoppet efterretningschef, har ”Cilia Flores altid stået i baggrunden og styret showet.” ifølge Reuters.