Ny udstilling om arbejdsliv i Latinamerika på Københavns Rådhus giver en stemme til mennesker i tre latinamerikanske lande, som hver dag oplever konsekvenserne af et hårdt arbejdsliv, social ulighed og manglende rettigheder.
Der er en sjælden mulighed for at se nogle af de bedste nutidige, latinamerikanske billedkunstnere på Københavns Rådhus fra den 25. februar til den 5. marts.
Udstillingen ”Tro, håb og overgreb” er sat sammen af billedkunst af høj kvalitet, gribende fotos og fortællinger fra almindelige menneskers barske arbejdsliv i Bolivia, Honduras og Guatemala.
Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens udviklingsorganisation, ønsker med udstillingen at give en stemme til mennesker i de tre latinamerikanske lande, som hver dag oplever konsekvenserne af et hårdt arbejdsliv, social ulighed og manglende rettigheder.
Udstillingen rummer også et stort antal værker fra nogle af de bedste billedkunstnere fra landene. Indignation over den store ulighed i samfundene, længsel efter retfærdighed og anstændigt liv – og vrede mod undertrykkelse og vold er fællestræk i værkerne.
Dagligdagens store og små overgreb
I Latinamerika er samfundets rigdomme meget ulige fordelt, og fattigdom og diskrimination rammer altid de mest sårbare. Kvinderne. De gamle. De etniske minoriteter. Arbejderne.
I et land som Guatemala kan det være livsfarligt at sige sin mening og være politisk aktiv. Melvi ved det. Hun snød døden, da en ukendt morder kom for at likvidere hende.
I Honduras risikerer arbejdere i fiskeindustrien og landbruget liv og lemmer for at tjene til føden. Taywar er en af dem. Han kan dø eller blive invalid, hver gang han dykker ned efter hummere til de riges spisebord.
I Bolivia er de fleste så fattige, at det er almindeligt at lade børn fra femårsalderen arbejde hårdt fra morgen til aften. Nelly har aldrig prøvet andet. Siden hun var otte år har hun arbejdet i en markedsbod 12 timer om dagen.
Nelly sælger jeans på et marked i La Paz 12 timer om dagen, og så går hun i skole tre timer om aftenen. Selv om hun kun er 14, har hun allerede arbejdet i seks år. Foto: Lars Bertelsen
Det er nogle af disse vilkår, der dagligt inspirerer samtidskunstnere fra de tre lande. I malerier, tegninger og akvareller leverer de kritiske kommentarer til dagligdagens store og små overgreb.
Politiske kunstværker
Kunstnere som Mario Conde fra Bolivia og Paula Nicho Cumes rummer både opråb om social lighed og fastholdelse af kulturel identitet. Flere andre kunstnere fletter eksplicit og implicit kommentarer om aktuelle politiske og sociale forhold ind i deres værker.
Alle har ret til et anstændigt arbejde. Alle har ret til at kræve sin ret og tale højt om den. Men mange steder bliver den ret knægtet, og det kan være livsfarligt at kæmpe for sine rettigheder.
Det ved den fagforeningsleder, som blev skudt i ryggen eller arbejderen, der er truet på sit brød, fordi hun insisterer på at tale arbejdsgiveren imod. Ligesom flere af udstillingens kunstnere har levet i eksil i årevis for at undgå myndighedernes repressalier.
Udstillingen blev skabt i forbindelse med en bogudgivelse sidste år. Den turnerer og når nu til Københavns Rådhus.
Ulandssekretariatet støtter partnerorganisationerne i de tre lande. Når de faglige organisationer sætter rettigheder på dagsordenen og lægger pres på krænkerne, er chancerne for forbedringer større.