Lad os lave et lille tankeeksperiment. Det er morgen, du har netop brygget din morgenkaffe og fundet dagens avis frem på din Ipad. På forsiden finder du et åbent brev fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby. I brevet erklærer hun, at hun i samråd med statsminister Lars Løkke Rasmussen har besluttet sig for at outsource styringen af samtlige danske folkeskoler til en gruppe internationale NGO’er og virksomheder.
Guide: Outsource et uddannelsessystem på seks måneder
Landets økonomi var i knæ, og flere hundrede skoler lukkede. Werner fortsatte:
I samråd med præsident Ellen Johnson Sirleaf samt 30 nationale og internationale ikke-statslige aktører blev det således besluttet, at der over en fireårig periode skal ske en gradvis overdragelse af Liberias 1,600 offentlige grundskoler til private skoleoperatører. Samtidig søsattes et pilotprojekt med 92 skoler, som fra september i år afprøver modellen frem mod en større kontrakt til de operatører, som har leveret de bedste resultater. Hverken lærere eller fagforeninger var blevet involveret i beslutningen.
Alene i år har regeringen afsat 65 millioner amerikanske dollars til initieringen af Werners
En uddannelsesimperialistisk legeplads for Zuckerberg og Gates
Og det er ikke hvem som helst, som i disse dage slår dørene op for de godt og vel 30.000 elever, som er indskrevet på pilotprojektets skoler. Tag for eksempel for-profit organisationen Bridge International Academies, der har overtaget styringen af 22 liberianske skoler.
Tablet-baseret højtlæsning
Skolekultur på markedspladsen
Forsøget repræsenterer en grundlæggende pædagogisk problemstilling i, når skolen som offentlig, værdibærende institution overgives til multinationale organisationer med hvert deres bud på et globalt skolekoncept.
Øjnene rettet mod en usikker fremtid
I Liberia går bølgerne højt i debatten om privatiseringen af landets skoler, hvor både lærere og elever er gået på gaden for at demonstrere mod Werners beslutning.
Det er svært at sige, hvor debatten i Liberia vil lede hen. Indtil videre står Werner fast på sin beslutning, som med al sandsynlighed bliver et sprængfarligt emne under det kommende præsidentvalg i 2017.
Lucas Lundbye Cone er studerende på Uddannelsesvidenskab, DPU, Aarhus Universitet.