Livstid til Cambodjas Røde Khmerer-ledere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En FN-støttet domstol i Cambodja har idømt to tidligere ledere af De Røde Khmerer fængsel på livstid for forbrydelser mod menneskeheden og andre krigsforbrydelser. Det er første dom mod højtstående ledere fra Pol Pots regime.

De to mest fremtrædende af de nulevende Røde Khmerer-ledere skal tilbringe resten af livet bag tremmer.

De blev torsdag kendt skyldige i forbrydelser mod menneskeheden, for at have ansvaret for tusinder af ”forsvindinger”, for tvangsforflytninger og angreb på den menneskelige værdighed, som det hedder i dommen.

Den 88-årige Nuon Chea, der også er kendt under navnet ”Broder nummer to”, sad i retslokalet i sin kørestol, da dommen blev afsagt.

Den anden dømte er den tidligere regeringsleder Khieu Samphan, som i dag er 83 år.

Der var ingen synlig reaktion fra de to mænd, da dommen blev afsagt.

Men deres forsvarsadvokater sagde, at de vil appellere dommen og strafudmålingen.

”Det er uretfærdigt for min klient. Han kendte ikke til eller begik ikke mange af disse forbrydelser,” siger Son Arun, der er forsvarsadvokat for Nuon Chea, ifølge flere medier.

De to tidligere Røde Khmerer-ledere skal dog under alle omstændigheder forblive i fængsel på grund af alvoren i de forbrydelser, de er dømt for, afgjorde domstolen.

Ventet på retfærdighed siden 1979

Nuon Chea var kendt som De Røde Khmerers chefideolog og var den øverste leder Pol Pots højre hånd.

Broder nummer to i retssalen i oktober 2013. Foto: Creative Commons.

Pol Pot nåede aldrig selv at blive straffet for sine forbrydelser. Han døde i sit skjulested i Cambodjas jungle i 1998.

Under De Røde Khmerers styre fra 1975 til 1979 var regimet ansvarlig for omkring 1,7 millioner menneskers død. Ofrene blev henrettet, sultet ihjel, døde af sygdom eller arbejdede til de faldt døde om.

Tv-stationen al-Jazeeras journalist fortæller om følelsesladede reaktioner fra en gruppe af overlevende fra Cambodjas ”Killing Fields”, som var samlet uden for retslokalet, da dommen blev afsagt.

”Jeg har ventet på retfærdigheden siden 1979. Dette er en meget vigtig dag for mig,” sagde den 76-årige Yann Sok, der mistede 20 af sine familiemedlemmer under De Røde Khmerers rædselsregime.