Mexico – et farligt land for politiske kandidater

gettyimages-1316476804
Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, ved en af sine daglige briefings.
Foto: Hector Vivas/Getty Images
Forfatter billede

1. juni 2021

Det er farligt at være politiker i Mexico. Så farligt, at 79 kandidater til politiske poster i Mexico er blevet dræbt i 2021 – markant flere end i 2015, hvor 61 kandidater blev dræbt. Og dødstallet stiger. Siden analysebureaet Etellekt offentliggjorte rapporten sidste måned er yderligere ni politiske kandidater blevet dræbt i det, der er et stort valgår med på en gang parlamentsvalg, guvernørvalg og borgmestervalg.

Mord, kombineret med trusler, kidnapninger og andre voldelige forbrydelser er steget med 64 procent sammenlignet med samme valgperiode i 2017/2018.

Mexico har i flere måneder varmet op til de omfattende valg den 6. juni, hvor historisk mange poster skal udfyldes lokalt og regionalt. Mængden af vold og trusler i denne valgrunde repræsenterer ikke kun et problem for ofre og pårørende – det er et ”attentat” på selve det mexicanske demokrati, konkluderer rapporten.

Selvom den mexicanske præsident, Andrés Manuel López Obrador, ifølge meningsmålinger kan se frem til et styrket parti, så burde dødstallene udløse panderynker. Præsidenten – AMLO i folkemunde – har slået sig op på et opgør med Mexicos strukturelle voldsproblem, men tallene går ikke AMLO’s vej. Selv virker præsidenten til at tage det roligt. Da en journalist spurgte til de dræbte kandidater, svarede den venstreorienterede præsident ”sensationalisme”, og udtrykte efterfølgende stor skepsis for mexicanske mediers neutralitet.

Kontrol
Til Deutsche Welle udtaler sikkerhedseksperten, Alejandro Hope, at især borgmesterkandidater lever i risikozonen. Narkokarteller køber indflydelse og magt hos de lokale politistyrker, men vejen dertil går typisk igennem borgmesterkontoret, hvor karteller enten bestikker siddende borgmestre, eller støtter samarbejdsvillige kandidater. Kandidater uden tilhørsforhold til de kriminelle cirkler, eller borgere med en stærk antikorruptionsprofil, er typiske mål for trusler, vold eller mord.

Det samme gør sig gældende for andre kriminelle netværk, hvor magtfulde bygherrer kæmper om indflydelse og let adgang til byggekontrakter udstedt af rådhusets politikere.

Men volden anspores ikke kun af de kriminelle netværk. Bagmændene findes også blandt siddende politikere og deres rivaler, siger Alejandro Hope til Deutsche Welle.

Presset demokrati
Ud over kandidaterne er 28 familiemedlemmer og 91 offentlige embedsmænd blevet myrdet. Omkring 75 procent af de dræbte kandidater tilhørte oppositionen i deres respektive kreds, by, eller stat. Noget tyder derfor på, at kriminelle og korrupte elementer kæmper en beskidt kamp for bevarelsen af den politiske status quo i år, hvor omkring 22.000 politiske poster skal udfyldes. Men også kandidater fra AMLOs egen politiske blok ført an af hans parti, Morena, er blevet myrdet.

Etellekts undersøgelser viser, at 17 kandidater har trukket deres opstillinger tilbage på grund af dødstrusler. Volden mod kandidater og borgere med politiske ambitioner er, ifølge Etellekt, en demokratisk udfordring. Tendensen viser, at volden er en indgroet modus operandi i det politiske system, hvor stater og byer forvandles til små, autoritære samfund uden plads til udvikling og demokratisk forandring.