Milepæle i udviklingen af fiskeriet i Somalia

fair
Ane Nordentoft

25. september 2018

Den danske NGO Fair Fishing står i disse uger bag indvielsen af en række nye vigtige fiskerifaciliteter både i Somaliland og i Puntland på Afrikas Horn.

Tirsdag blev et ny fiskerimarked indviet i Galkayo i Puntland, og i den kommende uge en fiskeristation i Garacaad og et fiskerimarked i Qardho også i Puntland. For en uge siden indviedes en ny fiskeristation i Laasqorey i Somaliland og tidligere på sommeren et nyt fiskerimarked i Burco i Somaliland.

Udviklingen beskriver en af flere milepæle i organisationen FairFishing, der blev stiftet i 2011 med det tilsyneladende naive formål at gøre pirater i de somaliske farvande til fiskere.

FairFishing har i dag etableret en lang række fiskerifaciliteter i både Somaliland og Puntland. Organisationen har tillige lejet et træningsskib, der uddanner unge somaliere i fiskeri og sømandskab, og på landjorden er der i Somaliland startet uddannelse af somaliske kvinder i tilberedning og bedre udnyttelse af fisken. FairFishing har bl.a. tilknyttet den danske kok Kamilla Seidler, der i flere år var chefkok på Clays Meyer-restauranten Gustu i Bolivia. Kamilla Seidler har gennemført de første meget populære træningssessioner i Somaliland, hvor antallet af fiskehandlere bl.a. i hovedstaden Hergeisa er eksploderet.

Fiskeri vigtigt for både økonomi og ernæring

Fairfishing gennemfører også kurser, der hjælper fiskerne med at organisere sig og med træning i økonomistyring og handel i relation til de etablerede fiskerifaciliteter.

FairFishing beskæftiger sig dermed med hele værdikæden fra hav til bord, og mens organisationen de første år oplevede positive men også relativt passive lokale myndigheder, er fiskeri nu blevet en politisk prioritet. Der er en erkendelse blandt andet i Somalilands regering, af, at Somalilands traditionelle nomadekultur fortsat vil være i tilbagegang, og der er desperat brug for alternativer.

Hele Somalia har været voldsomt ramt af langvarigt tørke og sult og fejlernæring har ramt hundrede tusinder af mennesker. Fiskeri kan potentielt blive en meget vigtig del både af Somalias fremtidige økonomi og ernæring.

Privat finansieret

FairFishing startede meget beskedent for privat indsamlede midler og fondsstøtte med at skabe en fiskeristation i Somalilands største havn Berbera. Denne station er i dag organisationens ”Center of Excellence”. Den er bygget af brugte kølecontainere (Skænket af Mærsk) og rummer is, fryse- og forarbejdningsfaciliteter, samt et center, hvor fiskerne kan købe enkle former for fiskeriudstyr til kostpriser.

Forsyningen af is er helt afgørende for fiskeriet i en region, hvor temperaturerne ofte er mellem 30 og 40 grader. Manglen på billig is har hindret udviklingen af fiskeriet, og isstationer er derfor centrale elementer i alle nye fiskeristationer.

Fiskeristationen i Berbera modtager i disse uger 20-25 tons fisk hver uge, og producerer omkring 25 tons is ugentligt. Stationen i Berbera er i dag økonomisk selvkørende. Salget af is og frysefaciliteter betaler lønninger og energi og vedligehold

Fairfishing har aldrig modtaget statslige danske midler, men blev de første år finansieret af private midler, herunder af et tilskud fra A.P. Møller Fonden. De seneste år har EU-finansiering gjort det muligt at udvide aktiviteterne og åbne en række nye faciliteter både i Somaliland og i Puntland.

FairFishing ledes af en dansk bestyrelse med såvel etniske som somaliske danskere.

Knud Vilby er medlem af bestyrelsen og var medstifter i Fair Fishing.