”Vi må handle resolut nu for at ændre Sahel-regionen eller risikere at se denne region falde uigenkaldeligt ned i kaos og vold”, advarede Nigers præsident, Mahamadou Issoifou.
Og der blev handlet på en stort anlagt donorkonference for Sahel i Bruxelles fredag. 414 millioner Euro (et stykke over 3 milliarder danske kroner) var det samlede resultat, som EU’s udenrigschef Federica Mogherini kunne offentliggøre efter arrangementet.
Pengene skal gå til en militærstyrke, som skal bekæmpe terror og illegal migration i det hårdt plagede område. Den såkaldte G5-gruppe af Sahel-lande skal stå bag styrken, som dermed kan hjælpe med at holde både illegale migranter og militante ekstremister ude af EU’s territorie.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltog i konferencen fredag, og han havde i alt 106,5 millioner kroner med som dansk bidrag for en tre-årig periode.
”Hvis vi ikke får håndteret de store stabilitetsudfordringer i Sahel vil det have direkte konsekvenser også for Danmark i form af øgede migrantstrømme og risiko for spredning af ekstremisme og terrorisme”, forklarer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.
Kan være klar i marts
Mogherini nævnte, at det samlede beløb fra donorkonferencen langt overgår forventningerne. Det betyder, at styrken stort set er klar til at udføre opgaverne.
”Vi samlede flere ressourcer ind end forventet: over 400 millioner Euro, så vores partneres fælles styrke kan være fuldt ud operationel fra næste måned”, skriver Mogherini i et indlæg på sin egen hjemmeside.
Styrken skal bestå af soldater fra G5-gruppen af Sahel-lande, som udgøres af Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritanien og Niger. Der skulle være 5.000 soldater klar under fanerne på nuværende tidspunkt.
Det tørre område, som strækker sig over Afrika på kanten af Sahara, kæmper med flere alvorlige problemer. Voldelig ekstremisme, konflikt, irregulær migration og menneskesmugling, er udfordringer, som truer nabolande, herunder Europa, ifølge EU-Kommissionen.
Derudover er der andre udfordringer som udbredt fattigdom, arbejdsløshed og fødevarekriser.
Siden 2012 har der været en alvorlig krise i Mali, hvor Frankrig trådte til med en militær indsats. Franskmændene har tidligere klaget over, at ingen andre bidrager med assistance til den sikkershedmæssige gren. Nu får G5-gruppen altså midler til at selv at håndtere udfordringerne.
Der er lagt op til, at soldaterne særligt skal beskæftige sig med kriminalitet, terrorisme og bevogtning af grænseovergange.
Sahel Alliance
Frankrig vil imidlertid også bidrage til generel udvikling i området. 1,2 milliarder Euro (næsten 9 milliarder danske kroner) vil Paris sende til området i udviklingsbistand over de næste fem år, skriver Euractiv.
Den nye Sahel Alliance blev lanceret på konferencen, skriver det franske udviklingsagentur (AFD) på sin hjemmeside.
Den består af Frankrig, Tyskland, EU, Verdensbanken, Den Afrikanske Udviklingsbank og FN’s Udviklingsprogram (UNDP). De fik selskab af Italien, Spanien og Storbritannien, der trådte ind som nye partnere i forbindelse med arrangementet fredag.
Alliancens mål er at “ændre regionen i 2022”. Der er mobiliseret i alt 6 milliarder Euro over de næste fem år, der skal gå til beskæftigelse til unge, udvikling i landlige områder, fødevaresikkerhed, energi og klima, regeringsførelse, decentralisering samt adgang til basale services og sikkerhed, skriver AFD.
EU og medlemslandene er samlet den største bidragsyder til den afrikanske region, fremgår det af EU-Kommissionens hjemmeside. 8 milliarder Euro (knap 60 milliarder danske kroner) bliver det til i perioden fra 2014 til 2020.
EU fordobler med konferencen den økonomiske støtte til den afrikanske militærstyrke, så den nu udgør 100 millioner Euro. Samlet giver EU og medlemslandene 176 millioner Euro til styrken, hvilket svarer til halvdelen af den internationale støtte.