Mission Øst sender mad til tusindvis af underernærede børn i Nordkorea

nordkorea_mission_oest
Forfatter billede

De politiske forhandlinger mellem USA og Nordkorea har ikke ført til fremskridt, at dømme ud fra den amerikanske præsident Donald Trumps møde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, onsdag.

Det betyder, at sanktionerne mod Nordkorea fortsætter.

Endnu en alvorlig fødevarekrise truer i landet, skriver Mission Øst i en pressemeddelelse. 25 millioner nordkoreanere mangler lige nu mindst 1,4 millioner tons mad. 40 procent af befolkningen – 10 millioner mennesker – er kronisk underernærede.

Så alvorlig er krisen for den nordkoreanske befolkning lige nu. Derfor har Mission Øst besluttet at gå ind med mad til omkring 10.000 børn i daginstitutioner.

Og det skal gå stærkt, skriver organisationen. Generalsekretær Kim Hartzner frygter det syn, der mødte ham, da han besøgte børnehjem under den seneste store fødevarekrise i Nordkorea i 2012:

”Her så jeg børn så underernærede, at de vaklede apatiske rundt. Nogle var så afkræftede, at de ikke kunne rejse sig fra betongulvet. De havde udspilede maver af mangel på protein, deres ben var så tynde som stylter, håret var delvis faldet af. Deres normale sorte hår var blevet misfarvet og var delvis gråt eller hvidt. De havde parasitter og øjenbetændelser. Det var en gru at se på,” fortæller han.

Nordkorea bad om hjælp for en uge siden

Tilbage under fødevarekrisen i 2012 fløj Mission Øst ind med majs og kosttilskud med proteiner, vitaminer og mineraler til omkring 48.000 børn. Nu er hjælpeorganisationen klar til at gøre noget lignende igen.

”Vi tømmer vores nødhjælpspulje og inviterer gavmilde danskere til at være med. For 80 kroner kan vi give et næringsrigt måltid pr. barn hver dag i tre måneder. Vi kan hjælpe 6.300 børn på stående fod, men vi vil hjælpe mange flere. Kommer vi op på 1,5 millioner kroner, kan vi hjælpe 20.000 børn, og så fremdeles. Hvor mange børn, vi kan hjælpe, afhænger af, hvor mange danskere, som vil være med”, siger Kim Hartzner.

I løbet af få uger kan en konvoj af lastbiler køre ind med nødforsyninger. Mission Øst uddeler fødevarerne i vuggestuer og børnehaver i samarbejde med de nordkoreanske myndigheder. I vuggestuerne vil de små børn få to små måltider om dagen, og i børnehaverne et måltid varm mad og et mellemmåltid hver dag.

Generalsekretær Kim Hartzner har besøgt Nordkorea otte gange, senest i august 2018, hvor han ved selvsyn konstaterede den fejlslagne høst og forudsagde en kommende fødevarekrise.

Men først den 23. februar 2019 bad Nordkorea FN om hjælp. Det er den anmodning, Mission Øst reagerer på i samarbejde med FN.