Mød de ukuelige forkæmpere på DR2

egypten_yasmine_el_baramawy_1
Forfatter billede

Musikeren og komponisten Yasmine El Baramawy var den første egyptiske kvinde der offentlig stod frem, efter hun var blevet massevoldtaget under en demonstration på Tahrir-pladsen i Egyptens hovedstad, Kairo.

Trods et hårdhændet og mandsdomineret samfund nægter hun at tie.

Yasmine er blot én af mange hundrede kvinder, der gennem de seneste turbulente år i Egypten er blevet voldtaget eller udsat for andre seksuelle overgreb.

Mange af overfaldene har fundet sted på Tahrir-pladsen, der blev kendt for at være samlingsstedet for demonstrationerne mod tidligere præsident Hosni Mubarak og mod den senere valgte præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab.

Men det blev også arnestedet for systematiske overgreb mod kvinder.

Circle of Hell

Den 23. november 2012 var Yasmine El Baramawy også taget til demonstration. Denne gang mod den dengang nyvalgte præsident, Muhamed Mursi.

Men kort tid efter blev hun omringet af en stor gruppe mænd, der dannede det, som senere er blevet kendt som en ”Circle of Hell”.

Den yderste ring holdt dem, som forsøgte at komme kvinderne til undsætning, væk med trusler om knivstik og anden vold.

Samtidig foretog mændene i den inderste ring overgrebene. Gennem 70-90 minutter blev Yasmine El Baramawy udsat for en lang række seksuelle overgreb, før det lykkedes hende at slippe væk.

På Kairos ikoniske Tahrir-plads har der fundet utallige seksuelle overgreb mod kvinder sted.


Foto: De Ukuelige

Skamfuld og bange

I to måneder bar Yasmine på sin hemmelighed. Som adskillige andre kvinder, der var blevet udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb, følte hun sig skamfuld og bange for at ødelægge hendes families ry og rygte.

Adskillige kvindesagsforkæmpere og NGO’er, der arbejder med kvinders rettigheder i Egypten, kendte til voldtægten af Yasmine, men ingen vidste, hvem kvinden var.

Men en dag – to måneder efter overfaldet – blev en lang række andre kvinder udsat for en række grove seksuelle overgreb på Tahrir-pladsen.

Og nu var Yasmine klar over, at hun måtte stå frem, hvis disse uhyrligheder skulle forsøges stoppet.

Ingen reaktion fra myndighederne

Som det første kvinde nogensinde stod Yasmine derfor åbent frem og fortalte om sagen på nationalt TV i Egypten.

Samtidig har hun, og en gruppe kvinder, anlagt en sag i marts 2013 ved den egyptiske forfatningsdomstol med krav om at indføre nye love mod seksuelle overgreb.

Og selvom man har vedtaget love, der for første gang anerkender seksuelle overgreb, som en del af straffeloven, har Yasmine aldrig hørt fra myndighederne.

Ifølge Amnesty International blev yderligere ni kvinder udsat for seksuelle overgreb på Tahrir-pladsen under indsættelses-ceremonien af landets nye præsident, Abdel Fattah Al-Sisi.

”De ukuelige” er en TV-serie på seks afsnit. Serien sendes i DR2, hver søndag kl. 23 og med start den 28/6. Serien er støttet af Fonden Fritt Ord, Danida, og Nordvisionsfonden. Senere på året bliver serien sendt i SVT og NRK

Tilrettelæggelse af programmet fra Egypten: Tom Heinemann

Produceret for DR2 af Erling Borgen & Tom Heinemann

De øvrige programmer i serien er:

  • 5/7 Guatemala: Redaktøren, der nægter at bøje sig for truslerne fra narkokartellerne, krigsforbrydere, menneskehandlerne osv. Men hans tre børn er sendt i eksil og selv lever han bag pigtråd.
  • 12/7 Hviderusland: Oppositionspolitikeren, der netop er løsladt efter 1.050 dage i fængsel – men som insisterer på at have ret til at kritisere regimet. Uanset, at han hurtigt kan ryge i fængsel igen.
  • 19/7 Bangladesh: Advokaten, der kæmper for de fattigste af de fattigste – uanset, at hendes mand har været bortført og, at familien konstant er truet på livet.
  • 26/7 Serbien: Journalisten, der døgnet rundt har mellem 3-12 betjente til at passe på hende, fordi hun passer sit arbejde som kritisk, undersøgende journalist.
  • 2/8 Swaziland: Den politiske ungdoms-aktivist, der har siddet 4 år i fængsel for noget han ikke har gjort, og som betyder, at han i dag er i eksil fordi det er terrorisme, at bære en T-shirt, der forlanger demokrati i Swaziland.