Mozambique på 40-års dagen: Vil afkriminalisere homoseksualitet

homo_sydafrika_2013_foto_niko_knigge
Deltagere i en pride parade i 2013 i Sydafrika, der har de bedste LGBT-love i Afrika.
Foto: Niko Knigge
Forfatter billede

Det betyder ifølge flere medier, at antallet af lande i verden, hvor homoseksualitet er en kriminel lovovertrædelse, falder til 78.

I Afrika er lande som Mozambiques nabo, Malawi, Uganda, Elfenbenskysten og Botswana steder, hvor sex mellem personer af samme køn er forbudt.

Især i Uganda har skrappe nye love mod personer af anden seksuel orientering vakt international opsigt, og adskillige donorer af bistand, blandt dem ikke mindst Danmark, har protesteret skarpt mod lovene og skåret i bistanden.

Festivitasen for uafhængigheden indledtes onsdag aften i kulturcenteret på Eduardo Mondlane Universitetet i hovedstaden Maputo og nåede sit højdepunkt torsdag med et stort politisk rally på Machava stadion.

Her blev “Enheds Faklen” fremvist efter at være båret landet rundt siden 7. april. Uafhængighedsfestens motto var “40 års selvstændighed, national enhed, fred og fremskridt”.

Mugabe med

Blandt gæsterne var en stribe statsledere, blandt dem Zimbabwes aldrende præsident, Robert Mugabe.

Han holdt tale som formand både for den regionale samarbejdsorganisation, SADC, og Den Afrikanske Union. Zimbabwe og Mozambique har haft nære forbindelser siden frihedskampen mod kolonimagterne.

Således var Mozambiques landsfader, frihedshelten Samora Machel, en nær ven af Mugabe, indtil han omkom ved et flystyrt under mystiske omstændigheder i oktober 1986.

Til stede var også de tidl. præsidenter Joaquim Chissano og Armando Guebuza, såvel som landets nuværende præsident Filipe Nyusi.

Filipe Nyusi


Foto: Adrien Barbier (CC)

 

Vejrer morgenluft

Fra Angola deltog vicepræsident Manuel Domingos Vicente, fra Zambia præsident Edgar Lungo og fra Malawi Peter Mutharika.

Netop i Malawi vejrer borgerretsgrupper morgenluft efter meldingen fra nabolandet om en forestående afkriminalisering af homoseksualitet via en ændring af straffeloven.

De håber, at et sådant skridt vil have afsmittende virkning i andre lande og påvirke tendensen p.t. på hele kontinentet.

På nuværende tidspunkt risikerer homoseksuelle i Mozambique op til 14 års fængsel på grund af deres seksualitet.

Læs mere på AllAfrica.

Sydafrika er et af de få liberale lande, når det gælder homolovgivning i Afrika.


Foto: ILGA

Se hele verdenskortet hos International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA)