Maputo, Mozambique: Røde flag med præsidentens ansigt præger gadebilledet i Mozambiques hovedstad, Maputo. ”Vota”, står der på plakater overalt i byen. ”Stem” på portugisisk. Kvinder iført nederdele med regeringspartiets logo kommer gående med store baljer balancerende på hovedet. En mand sidder og sælger slik ved vejen. På hovedet har han en rød kasket med regeringspartiets navn: “Frelimo”. Medlemmer af partiet har givet ham den, da de kom gennem området under valgkampen, der udspiller sig i landet netop nu.
Bagved sliksælgeren ligger en lille frisørsalon. Her arbejder 20-årige Stedio Obadios Ciembre. På tirsdag, den 15. oktober, skal han for første gang stemme til præsidentvalget i Mozambique.
”Jeg stemmer selvfølgelig på Frelimo. Dem kan alle mennesker lide. De lover en god fremtid for både unge og gamle,” siger Stedio Obadios Ciembre.
Det nuværende, marxistiske regeringsparti, Frelimo, har ledet Mozambique siden uafhængigheden fra Portugal i 1975. Men det er ikke længere en selvfølge for alle borgere lige som Stedio Obadios Ciembre at stemme på partiet. Efter flere end 40 års Frelimo-styre truer oppositionspartierne MDM og Renamo nu magtbalancen mere end nogensinde, lyder det fra Helene Kyed, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS):
“Det er tydeligt, at Frelimo er langt mere presset, end de har været før. De står til at miste vælgere og har ikke lige så mange penge, som de plejer. Tidligere stillede man ikke spørgsmål ved Frelimo i den sydlige del af Mozambique. Befolkningen her så Frelimo som det eneste reelle parti, fordi Renamo bare sås som en flok soldater ude på landet i det centrale Mozambique, men det har ændret sig og befolkningen ser nu Renamo som et reelt parti,” siger Helene Kyed.
Den pressede situation og Frelimos færre midler har ført til, at denne valgkamp er mere voldelig og aggressiv end de foregående. Flere personer er blevet dræbt under valgkampen. Heriblandt en prominent valgobservatør, som blev skudt i mandags. Senest er det kommet frem, at politiet var indblandet.
Korruption skræmmer vælgere væk
På et hospital udenfor Maputo arbejder en 28-årig sygeplejerske. Hun er en af de vælgere, som ikke sætter sit kryds ved regeringspartiet Frelimo på tirsdag. Hun har ellers altid stemt på dem. Hvis det kommer frem, at hun ikke stemmer på Frelimo, frygter hun, at det kan få store konsekvenser. Hun vil derfor gerne være anonym.
”Når folk spørger, hvad jeg stemmer, siger jeg Frelimo. Jeg kan ikke sige til nogen, at jeg ikke stemmer på dem. Det kan både få konsekvenser for min familie og mit arbejde, fordi jeg arbejder på et offentligt hospital,” fortæller Sophia. Sophia er ikke hendes rigtige navn.
Ikke engang Sophias mand ved, at hun ikke vil stemme på Frelimo. Derfor kan interviewet heller ikke foregå hjemme hos hende, men derimod i en bil på parkeringspladsen foran hospitalet. Hun fortæller, at korruptionsskandalen om de hemmelige lån er en af hovedårsagerne til, at hun ikke længere vil stemme på Frelimo:
”Da korruptionsskandalen kom frem, følte jeg, at Frelimo havde svigtet os borgere. Med skandalen tog de håbet fra Mozambique,” siger hun.
Korruptionsskandalen kom frem i 2016. En gruppe af blandt andre ledende politikere i Mozambique havde oprettet selskaber, som de skaffede udlandslån til via ulovlige statsgarantier. De optog i alt lån for tolv milliarder kroner. Pengene gik ikke til statsgodkendte firmaer, men derimod til stifterne af firmaerne. Det var den daværende finansminister, Manuel Chang, som stod bag de ulovlige statsgarantier, og han hemmeligholdt dem også for IMF, Verdensbanken og andre donorer. Det har efterfølgende betydet, at IMF har fastfrosset sin støtte, mange donorer har trukket deres støtte til landet, og Mozambique er gået i betalingsstandsning.
“Korruptionsskandalen omkring de ulovlige lån er en af grundene til, at flere vælgere ikke stemmer på Frelimo-partiet, fordi de har mistet troen på det. Hvis valget var fair og demokratisk, ville oppositionen derfor også med sandsynlighed vinde valget,” siger Helene Kyed.
På hospitalet mærker Sophia også direkte konsekvenserne af korruptionsskandalen.
”Der er mange ting, som har ændret sig til det værre, efter at de hemmelige lån er blevet afsløret. Vi mangler mange ting for, at vi kan udføre vores arbejde ordentligt på hospitalet. For eksempel mangler der medicin til patienterne. Vi har brug for forandring,” siger Sophia.
Guvernørvalg kan få stor betydning
På valgdagen skal mocambiquerne sætte et kryds mere, end de plejer, fordi de for første gang kan stemme på, hvem de ønsker som guvernør i deres provins.
“Guvernørvalgene er særligt interessante ved valget i år, fordi oppositionen her reelt kan få mere magt i landet. Hvis de vinder flere af regionerne, kan det være også lettere for dem at vinde ved det næste præsidentvalg,” siger Helene Kyed.
Vælgerne kender de lokale kandidater bedre end de nationale kandidater, og derfor bliver valgdeltagelsen formentlig højere end ved det seneste valg, vurderer Helene Kyed.
Det er dog usikkert, hvilken betydning de ekstra stemmer vil få, da Frelimo flere gange er blevet beskyldt for at svindle med valgresultaterne. I løbet af denne valgperiode er det blandt andet kommet frem, at 300.000 vælgere er blevet dobbeltregistreret i en provins, som er historisk vigtig for Frelimo.
28-årige Sophia er opmærksom på, at Frelimo tidligere har snydt. Alligevel mener hun, at det er vigtigt at stemme.
“Ved at blive ved med at stemme, kan jeg være med til at presse på for at få en ny regering. Jeg håber, at valget om guvernørposterne kan være med til at forbedre landet, fordi guvernørerne kan fokusere på deres egen provins. De kan derfor lave lokale ændringer og på den måde være med til at ændre landet til noget bedre,” siger Sophia.