MS: Skuffende at regeringen vender ryggen til verden

Forfatter billede
 

 

 

”Vi skal passe på Danmark”, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han tirsdag indledte sin præsentation af regeringens såkaldte Helhedsplan og Finanslovforslaget for næste år.

“Men vi passer ikke på Danmark ved at vende ryggen til verdens udfordringer og svigte klodens mest udsatte mennesker. Og det er i store træk den strategi, regeringen har valgt”, siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg:

  • Det er en meget mærkelig måde, Lars Løkke Rasmussen som statsleder håndterer sin bekymring for verden på. Han fortsætter den historiske nedbarbering af Danmarks hjælp til verdens fattigste. Hvis man bekymrer sig om verdens problemer, så gør man noget ved dem i stedet for at vende ryggen til problemerne og skære ned på støtten, siger Helle Munk Ravnborg. Og fortsætter:
  • Selv hvis man vælger at kigge på Danmarks helt isolerede interesser, er det en dårlig ide at skære ned på sin globale indsats. Fattigdom, håbløshed og klimaforandringer er jo med til at forårsage de konflikter, som vi mærker i Danmark i form af flygtningestrømme, konflikter og krige, siger hun.

 

FAKTA ifølge MS: Allerede sidste år foretog regeringen noget nær en halvering af den langsigtede hjælp til verdens udsatte og fattige. Regeringen valgte, at bistandsmidler skal bruges til at betale for flygtningemodtagelse i Danmark.

Selv om Danmark i år har taget i mod så få flygtninge, at der er tre milliarder kroner i overskud, vil regeringen kun føre en mindre del af de penge tilbage til flygtninge og andre udsatte rundt om i verden.

  • Det eneste anstændige havde været at bruge de tre milliarder på at hjælpe flygtninge og andre udsatte. Når Danmark modtager færre flygtninge er det bl.a fordi, vi har indgået en flygtningeaftale med Tyrkiet, der har gjort det endnu værre at være flygtning, anfører Helle Munk Ravnborg og uddyber:
  •  
  •  Nogle flygtninge er blevet frihedsberøvet under fængselslignende forhold. Andre er endda blevet skudt langs Europas grænser. Når vi sparer penge på flygtninge i Danmark, bør de naturligvis bruges krone for krone på udsatte mennesker andre steder. Deres problemer er ikke blevet mindre, fordi de ikke længere kommer til Danmark. Tværtimod.

 

Regeringens helhedsplan, der skal tegne Danmarks politiske retning frem mod 2025, lider i det hele taget under et meget mangelfuldt medansvar for at løse verdens problemer, mener Helle Munk Ravnborg.

Særligt er det bemærkelsesværdigt, at regeringen har lavet en langsigtet plan for Danmarks fremtid uden at forholde sig til en af klodens allerstørste udfordringer – at realisere FNs verdensmål for bæredygtig udvikling.

  • Når man læser Helhedsplanen, ser det ud som om f.x klimaforandringerne slet ikke eksisterer. Når vi ser, at mennesker allerede i dag lider, sulter og migrerer på grund af klimaforandringer, er det helt uforståeligt, at man kan lave en samlet plan for dansk politik uden fokus på bæredygtig udvikling.

 

  • Verdens tilstand bliver ikke bedre, med mindre Danmark og andre rige lande bidrager til at løse de allermest presserende problemer, siger Helle Munk Ravnborg. Hun opfordrer regeringen og Folketingets partier til i de kommende uger og måneder at forhandle markante globale ambitioner ind i både finansloven og Helhedsplanen.