MUSIK: Mokoomba som aperitif

Forfatter billede

Anmeldelse af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

Koncert med Mokoomba fra Zimbabwe i Global var et godt eksempel på afrikansk musik, selvom vi kun fik serveret små bidder af kagen, som var det en fransk dessert midt på en overdimensioneret tallerken med plads til meget mere.

Sidste fredag aften (28/2) begav jeg mig igen til koncert i Global. Denne gang til koncert med Mokoomba fra Zimbabwe. Klog af skade kom jeg denne gang ikke for tidligt. Jeg var der præcis kl. 22.00 – og så var koncerten allerede i fuld gang. Det var som lovet på Globals hjemmeside, Afro pop.

Mindre aperitif – mere rave, næste gang

Ca. halvanden times uafbrudt koncert. Godt intenst og sprudlende, mens det stod på. Meget i modsætning til dér, hvor musikken kommer fra. Det er egentlig tankevækkende, at den musik som vel kun rigtig forstås, hvis man danser til den natten lang, bliver præsenteret som en aperitif.

Et udslag af forskellige koncertformater. Alligevel kunne man tro, at det ville have været anderledes efter årtier med elektronisk musik. Afte- nens musik ville have kommet mere til sin ret udformet som et rave.

Livsglæde

De 4 drenge på scenen sprudler af energi og livsglæde. De har det sjovt, og det er helt sikkert af et ærligt hjerte, når Mokoomba’s forsanger, Mathias Muzaza opfordrer publikum til det samme.

Forsanger: Mathias Muzaza

Om Mokoomba er noget specielt og har en inter- national karriere foran sig, som det spåes på Globals hjemme- side, med hen- visning til at de i 2013 blev ud- nævnt til “Best Newcomers” ved Songlines Music Award (UK), er et åbent spørgs- mål og måske tvivlsomt. De lyder som rigtig meget andet mu- sik fra syd for Sahara. Allige- vel cadeau til Global for at præsentere ban- det, selvom vi allerede har set dem på Ros- kilde Festival sidste år.

Afrikansk musik vs europæisk

Meget afrikansk musik adskiller sig fra moderne europæisk musik. I Europa er vi optaget af fundamental forandring i et splitsekund. Særlig tydeligt i rockmusik. Vi forventer, at livet forandres fundamentalt på et kort øjeblik. Helt anderledes er den type afrikansk musik, som Global præsenterede denne fredag aften. Her er meget gentagelse. Det virker næsten kedeligt og trivielt. Men rytmen går i blodet. Og når det sker, hensættes man i et meditativt og trance-agtigt mode. Det vil over tid forandre dig til ukendelighed. Du vil sikkert slet ikke bemærke det, før det allerede er for sent! Mokoomba og deres musik er et glimrende eksempel.

Set fra hjertet af en hvid dreng, der har rejst på tværs af verden – og kun på dansegulvet knækkede de kulturelle kode en anelse.

Koncert: MOKOOMBA
Global, Nørre Allé, Nørrebro, København
Lørdag 28.februar 2014 kl. 22.00