Sammenstød mellem Myanmars militær og bevæbnede separatister er taget til i de seneste uger. I et af de voldsomste angreb har en militærhelikopter ifølge de foreløbige meldinger kastet bomber mod civile. Mindst syv meldes dræbt og 18 såret, oplyser FN’s menneskerettighedsagentur, OHCHR.
”Myanmars militær udfører igen angreb mod sine egne civile – angreb, der kan udgøre krigsforbrydelser,” siger OHCHR’s talsperson, Ravina Shamdasani.
”Vi er dybt foruroligede over optrapningen i konflikten i Rakhine-delstaten i de seneste uger, og vi fordømmer det der tilsyneladende er vilkårlige angreb og angreb rettet mod civile,” tilføjer hun.
Onsdag aften i sidste uge fløj to militærhelikoptere ind over landsbyen Hpon Nyo Leik i Rakhine-delstaten, hvor de skød mod civile, der arbejdede i markerne.
Øjenvidner på stedet siger, at mindst syv blev dræbt og 18 såret.
”Disse drab har vi været i stand til at bekræfte med en vis sikkerhed,” siger Ravina Shamdasani.
OHCHR har modtaget en større mængde videomateriale og fotos, der bekræfter forløbet, tilføjer hun.
Flere konflikter i området
Denne gang er optrapningen sket i den mangeårige konflikt mellem militæret og den væbnede gruppe Arakan Army, der er overvejende buddhistisk. Den blev dannet for næsten ti år siden på grund af stor utilfredshed med det, der bliver betragtet som økonomisk og social uretfærdighed.
Konflikten mellem militæret og Arakan Army har medført utallige rapporter om drab på civile, nedbrænding af huse, vilkårlige anholdelser, ”forsvindinger”, skyderi i civile områder og ødelæggelse af kulturel ejendom.
Den seneste opblussen i konflikten mellem Arakan Army og militæret kom, efter at den væbnede gruppe havde angrebet politiet flere steder i januar. Også her blev der meldt om drab på civile, nedbrænding af huse og vilkårlige anholdelser i kølvandet på angrebene.
”Myanmars hær svarede igen med voldsom magt, og vi modtog oplysninger om, at de havde fået instrukser om at knuse Arakan Army,” siger OHCHR-talskvinden.
Det er forsimplet at se det som blot en konflikt mellem buddhister og muslimer, understreger hun.
Konflikten foregår sideløbende med en anden yderst alvorlig konflikt i Rakhine-delstaten, hvor hundredtusinder af rohingya-muslimer er drevet på flugt. Rohingyaerne har i årtier været forfulgt og systematisk diskrimineret.
De seneste ugers kampe er gået ud over flere forskellige etniske grupper i delstaterne Rakhine og Chin, herunder mindretallene rakhinere, rohingyaer, chin, mro og daignet.
Urolighederne har ført til, at over 20.000 civile fra forskellige områder af Rakhine-delstaten er blevet fordrevet fra deres hjem i de seneste uger.