Når det regner på Mount Kenya bliver præsten oversvømmet

Den oversvømmede sundhedsklinik.


Foto: Nik Bredholt
Laurits Holdt

8. december 2023

Nik Bredholt

Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam). 

Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.

Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.

Tidligere blogindlæg fra Nik Bredholt

Det oplevede Fader Ronald, som er katolsk præst i Wema, lige uden for byen Garsen i Tana-flodens delta nord for Malindi. Her kom vandet så hurtigt, at han og de religiøse søstre, der passer en mindre sundhedsklinik ved siden af kirken, bogstaveligt talt måtte flygte til den anden bred, hvor de blev reddet af Røde Kors, som sejlede dem i sikkerhed. På billedet kan man se den lille sundhedsklinik som står i vand, og som ganske givet er ødelagt, når Fader Ronald og søstrene kan komme tilbage.

To parlamentsmedlemmer fra henholdsvis Garsen og Galole i samme område oplevede, at de blev taget af vandet under en uddeling af nødhjælp fra en båd, og de måtte reddes efter at de i 10 timer havde været savnet.

Oversvømmelser er også klimaforandring

Og oversvømmelsen gik ikke kun ud over religiøse og politikere. Reliefweb rapporterer, at megen regn over hele den nordlige del af Kenya medførte omfattende oversvømmelser, og mindst 36.000 mennesker er blevet tvunget væk fra deres hjem og mindst 40 er druknet.

Tana-floden løber tæt på Garsen, og regnen i oktober og november dette år, har kunnet mærkes i området. I det hele taget er området ved Tana floden i Kenya et af de værst ramte, med mange landsbyer i floddeltaet og ved den nordlige del af floden, som står under vand.

Oversvømmelser af Tana-floden er ikke ukendt, og der er ikke kun udslag af klimaforandringer. Den aktuelle oversvømmelse kommer samtidig med en Nino effekt. Men klimaforandringerne gør situationen værre. Mange års tørke og mangel på regn har gjort jorden fuldstændig tør.

Når vandet endelig kommer, så skylles alt væk, også den gode jord, og det er et kæmpe problem for lokalbefolkningen.

I denne omgang kom vandet så hurtigt og i så store mængder, at Fader Ronald mener, at det må skyldes, at der længere oppe af floden har været et brud eller en dæmning, der er åbnet – men uden at befolkningen længere ned af floden er blevet informeret, så de kunne nå væk i tide.

Oversvømmelserne har ramt både nord og syd for Malindi, men ikke i selve byen. Den lokale Biskop, Willybard Lagho tilskriver det, at byens skytshelgen, Frans Xavier, har holdt hånden over byen. Frans Xavier blev fejret den 3. december ved et kæmpe udendørs messe ved en offentlig strand i Malindi. Det var så varmt, at man faktisk savnede regnen!

Fejringen af den hellige Frans Xavier den 3. december i Malindi.
Foto: Nik Bredholt