“Ebolaen hersker fortsat,” erklærer Dr. Joanne Liu, leder af Læger Uden Grænser om epidemien, der siden august har hærget det nordøstlige hjørne af den Demokratiske Republik Congo, DRC.
Foreløbig er 569 omkommet i 907 bekræftede tilfælde af infektion med den farlige virus.
For første gang i ebola-bekæmpelsen er en nyudviklet vaccine i brug. Mere end 80.000 er vaccineret i området. Men hver dag melder fortsat om nye smittede og døde.
Hjælpen for ufølsom
Den private organisation Læger Uden Grænser, MSF, har længe været i front når det gælder sundhedsydelser og sygdomsbekæmpelse i det nordvestlige DRC. Organisationen vurderer, at når indsatsen foreløbig ikke har vundet, skyldes det ikke kun, at områdets indbyggere er traumatiserede og sky på grund af årtiers voldelige konflikter. Hjælpeorganisationerne har været for hårdhændede og for ufølsomme over for ofrene. Også MSF, siger organisationens chef, Dr. Liu:
”Hjælpeorganisationerne rådgiver folk til at vaske deres hænder, men siger ikke noget om, hvorfra folk skal få sæbe og vand,” siger Dr. Liu til New York Times. ”Folk oplever at se deres afdøde blive oversprøjtet med klorin, pakket ind i plastik og kulet i jorden uden ceremoni. Hjælpeorganisationerne brænder deres ejendele.”
9 af 19 zoner fortsat smittede
Den hårdhændede behandling har fået mange lokale til at opfatte hjælpearbejderne som fjender, siger Dr. Liu: ”Alene i sidste måned var der mere end 30 tilfælde af konflikt eller angreb på sundhedspersonalet. Atmosfæren er giftig.”
For at blive en større del af løsningen må hjælpeorganisationerne fremover være mere lydhøre over for lokalbefolkningen, siger Dr. Liu, også selv om det betyder, at man skal undlade at isolere de smittede, men hjælpe familien til at pleje dem og også lade familien udføre sikre begravelser.
En talsmand for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger til New York Times, at sygdommen er bragt under kontrol i 10 af de 19 smittede sundhedszoner – her er ingen nye tilfælde opstået de seneste tre uger.