Udviklingsorganisationen Ghana Venskab (GV) har vedtaget at bæredygtighedspolitik, der skal være med til at afbøde klimapåvirkningen af organisationens rejser mellem Danmark og det nordlige Ghana, hvor organisationen arbejder.
Konkret vil en rejse fra København via hovedstaden Accra til byen Tamale i Ghanas Northern Region resultere i, at organisationen lægger 600 kroner i en fond, der skal støtte klima-relaterede tiltag i Nordghana – et område, der har klimaforandringerne tæt på i form at tiltagende tørke.
Organisationen anslår, at den på denne måde årligt vil klimakompensere med omkring 10.000 kroner.
Forperson Katrine Skamris siger:
”GV har lavet en bæredygtighedspolitik, da vi ønsker som organisation at tage ansvar for vores arbejde. Og processer er tilrettet, så vi handler bæredygtigt og bidrager mere konkret til opfyldelsen af FNs verdensmål. Vi ønsker at bidrage til at nedsætte vores klimaaftryk, da det er det rigtige at gøre.”
Katrine Skamris mener, det er et vigtigt signal at sende netop at have en bæredygtighedspolitik:
”Det er vigtigt for at sikre, at vi ikke glemmer at tage de bæredygtige valg, selvom det kan betyde at det kan blive både dyrere og mere tidskrævende. Ved at have politikken giver vi mulighed for at tage beslutninger, der ikke kun er begrundet med ”best value for money”. Nu skal det også være ”best sustainable result” og det er noget, vi antager både vores donorer og partnere i Nordghana vil bakke op om, selvom det endnu ikke er fuldt implementeret i de nuværende retningslinjer,” siger hun.
Politikken skal revideres mindst hvert andet år, for netop at være på forkant med udviklingen i jordens klimaforandringer, fortæller hun videre.
Først flyrejsen, så engangsplastikken
En del af bæredygtighedpolitikken, er foruden at betale kompensation for flyrejser, også at påvirke partnerne i Nordghana, lyder det fra organisationen.
”Vi skal oplyse om værdien ved at have en bæredygtighedspolitik. Vi skal opfordre og kapacitetsopbygge viden omkring hvilke tiltag, man kan tage som organisation for at være mere bæredygtige. Det vil nok starte i det små. For eksempel med opfordringer til at bruge mindre engangsplastik og så videre. Men som med mange andre projekter er jeg sikker på, at vores partner i Nordghana vil tage stafetten videre selv og sikkert ende med at nå en egen bæredygtighedspolitik, som sikkert er mere ambitiøs end vores egen første udgave,” siger Katrine Skamris.
”Vores politik er drevet af, at bestyrelsen – derved vores frivillige – ønskede at GV tager ansvar og har en politik, der gør det muligt for sekretariatet at tage beslutninger, hvor bæredygtighed også bliver en faktor, selvom det for eksempel ved udgifter til flyrejser vil blive dyrere for os. Det håber jeg vil inspirere vores medlemmer, partnere og donorer, så vi sammen kan have en endnu større indvirkning på området i fremtiden.”
Hun håber foreningen på længere sigt får mulighed for at integrere disse merudgifter i foreningens budgetter til donorerne, for hun er sikker på, at de også kan se en øget gevinst ved at implementerer bæredygtige initiativer i driften og udviklingsprogrammerne til hele verdens bedste.
Man kan nu også klimakompensere for alle sine flyrejser via Ghana Venskabs Klimafond.