NGO’er: EU’s lovforslag mod konfliktmineraler er tandløst

Forfatter billede

EU’s nye forslag, der skal begrænse importen af konfliktmineraler, er alt for svagt og vil ikke have den ønskede effekt, siger menneskeretsorganisationer til det svenske magasin OmVärlden. Reglerne er ikke bindende, og de risikerer at sætte EU i centrum for handel med konfliktmineraler.

Et nyt EU-forslag, der skal dæmme op for handlen med de såkaldte konfliktmineraler, vil have ringe eller slet ingen effekt, lyder dommen fra flere menneskeretsorganisationer.

Det skriver det svenske bistandsmagasin OmVärlden.

Militser og kriminelle bander i blandt andet DRCongo er finansieret af handel med blandt andet guld- og ædelmetaller, og denne handel er med til at holde væbnede konflikter i gang.

I december skal EU-parlamentet drøfte et nyt lovforslag, der skal gøre det vanskeligere for de væbnede grupper at finansiere deres virke gennem handel med disse mineraler.

I såvel USA som i flere afrikanske lande er der indført lovgivning, der pålægger virksomheder at kontrollere, om der er konfliktmineraler i de produkter, de importerer.

De omstridte mineraler findes i en lang række varer, blandt andet i mobiltelefoner, fjernsyn, bærbare computere og elektriske tandbørster.

Men i det forslag, der drøftes i Bruxelles, er kontrollen frivillig.

”Undersøgelser viser, at virksomheder ganske enkelt lader være med at kontrollere oprindelsen, hvis de ikke er tvunget til at gøre det. For at udtrykke det drastisk: dette lovforslag vil ikke mindske handlen med konfliktmineraler i nogen større idstrækning,” siger Michael Gibb fra organisationen Global Witness til OmVärlden.

Læs artiklen på OmVärldens hjemmeside