Efter halvanden måned med store uroligheder tager EU-Parlamentet nu kraftig afstand fra udviklingen i Nicaragua og kræver en øjeblikkelig international, uafhængig undersøgelse til at retsforfølge de ansvarlige bag de mange drab, hvoraf størstedelen er begået mod unge studerende.
Yderligere kræver parlamentet, at medie-og ytringsfriheden bliver genetableret, og at chikanen af journalister stopper.
Siden demonstrationerne brød ud den 18. april, er omkring 84 mennesker døde og flere end 860 mennesker sårede.
Det skriver EU-Parlamentet i en pressemeddelelse sendt ud torsdag, hvor parlamentet fordømmer den ”brutale undertrykkelse og intimideringen af de fredelige protester i Nicaragua” begået af de nicaraguanske myndigheder.
I pressemeddelelsen står der også, at EU-Parlamentet kræver, at valget, der er planlagt at finde sted i 2021, bliver rykket frem.
Solidaritetsmarch på mors dag
Udmeldelsen fra EU-Parlamentet kommer dagen efter mors dags-demonstrationerne i Nicaragua onsdag, hvor flere end 15 mennesker mistede livet, og op mod 90 mennesker blev såret.
Omkring 100.000 deltog i denne dags demonstrationer, der fandt sted flere steder i landet i solidaritet med de mødre, der har mistet et barn under den seneste tids uroligheder i det mellemamerikanske land.
”Det gør os meget ondt at være her med alle disse mødre og dele denne smerte. Det er ikke retfærdigt, hvad Ortega har gjort mod disse unge drenge, især min søn,” siger Jessica Rivas til avisen El País. Hun er mor til én af de dræbte drenge, Jesner Rivas.
”Efter alt, han (Ortega, red.) har gjort, kræver vi, at han forlader Nicaragua. Vi ønsker ham ikke her. Hvis der var dødsstraf her, ønskede vi det for ham. Dét, vi ønsker nu, er international hjælp for at finde retfærdighed, for her i Nicaragua bliver lovene ikke respekteret,” siger Jessica Rivas.
Det voldelige udfald af mors dags-demonstrationerne fik også den katolske Episkopale Konference (CEN) til at kalde det for et ”organiseret og systematisk angreb,” skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge flere internationale medier.
Biskopperne, der fungerer som mæglere mellem demonstranterne og regeringen, aflyste derfor den dialog, der skulle finde sted torsdag med den forklaring, at dialogen ikke kan genoptages, når regeringen fortsætter med at undertrykke befolkningen, nægte den at demonstrere og endda dræbe den.
Kræver Ortegas afgang
Demonstrationerne, der primært er ført an af unge studerende i Nicaragua, begyndte den 18. april som en protest mod Ortegas pensionsreform. En pensionsreform, han senere trak tilbage.
Protesterne er dog fortsat, men nu er kravet et andet: Ortegas afgang.
Den 72-årige præsident blev valgt for tredje gang i 2016 med mere end 70 procent af stemmerne. Der sås dog tvivl om resultatet, da observatører mener, at oppositionen blev undertrykt.