Nicaragua smider dansk ngo ud

gettyimages-159254229
Daniel Ortega sammen med vicepræsident og hustru, Rosario Murillo
Foto: Gregorio Marrero/LatinContent via Getty Images
Forfatter billede

19. august 2021

Nicaraguas regering har tirsdag den 17. august forbudt alle Oxfam IBIS’ aktiviteter i landet. Sammen med Democratic Institute for International Affairs, International Republican Institute, Helping Hands – alle tre fra USA – samt spanske Oxfam Intermón og Diakonia fra Sverige har den danske organisation fået 72 timer til at indstille sine aktiviteter i landet. Tidsfristen løber ud fredag den 20. august. Oxfam IBIS vil ikke udtale sig om situationen i detaljer, men skriver til Globalnyt:

”Vi kan bekræfte, at den nicaraguanske regering har ophævet Oxfam IBIS’ registrering. Vi er dybt bekymret over udviklingen, og vi tager situationen meget alvorlig. Vores primære fokus er rettet mod vores personale og partneres sikkerhed og at yde tilstrækkelig støtte under disse vanskelige omstændigheder.” (Oversat fra engelsk af redaktionen). 

Uddrag af La Gaceta.


Foto: La Gaceta
Ifølge La Gaceta, regeringens statslige talerør, har de seks organisationer ”hindret regeringens opsyn og kontrol” med organisationernes finansiering. Regeringen beordrer, at de seks organisationer skal indlevere al dokumentation for finansiering, budget og – mest bekymrende – et register over samtlige medlemmer i landet. 

Staten har beslaglagt de seks organisationers aktiver og ejendomme i Nicaragua, skriver La Gaceta. 

Hård tid for kritikere
Regeringens beslutning kommer i kølvandet på en række nye sanktioner fra EU og USA rettet mod 14 nøglepersoner i regimet, herunder Rosario Murillo, vicepræsident og hustru til præsidenten Daniel Ortega.

Læs også: Kvinderne bag: Nicaraguas despotiske poet

I løbet af de seneste måneder har det nicaraguanske regime slået hårdt ned på kritikere og den politiske opposition. Avisen El Diario har måtte opgive at udkomme i sin papirudgave, efter regimet har nægtet adgang til papir, og en prominent journalist fra avisen El Confidential er anholdt. Flere journalister er tvunget i eksil. 

Nicaragua huser i øjeblikket 33 politiske fanger, hvoraf syv er direkte rivaler til Daniel Ortega.  

Nicaragua skal stemme om en ny præsident den 7. november, men der er ingen tegn på et frit valg, og Daniel Ortega, samt hustru, vil med al sandsynlighed erklære sig som vindere.