Nigeria i Jægersborg, Iran i Fiolstræde, Argentina på Nørrebro & indisk på Alice

gettyimages-1125765116
Snyd ikke dig selv for at opleve indiske Debashish Bhattacharya, når han den 14. marts gæster spillestedet Alice.
Foto: Jack Vartoogian/Getty Images
Forfatter billede

10. marts 2020

Fokus på Nollywood
Nigeria ligger i Jægersborg. Eller rettere: Man skulle tro det. For to onsdage i træk er der fokus på Nigerias filmindustri, som faktisk er næststørst i verden, kun overgået af den indiske, Bollywood. Rasmus Brendstrup fra Cinemateket står for indføringen i, hvad Nollywood er for en størrelse, og bagefter er det filmen Black Gold, instrueret af Jeta Amata, som vi skal se. I det hele taget har Cinemateket i København fokus på nigeriansk film i hele marts. Plottet i Black Gold er en gidseltagning, hvor løsesummen er retten til Nigerias olie, altså en skæv måde at se på verdensordenen i skyggen af den tidligere kolonisering. Ugen efter er der endnu en film på programmet, ligeledes af Jeta Amata. Det er gratis, og der er venteliste. Men prøv!

Onsdag den 11. marts kl. 18.15 – Jægersborg Bibliotek, Smakkegårdsvej 112, Gentofte

Tæt på Iran
Landet, der også hedder Persien, er en af kulturens vugger. Beundret for overdådig billedkunst, sufidigtere og dramatiske sangere af høj kvalitet, men også ustandselig skældt ud som Vestens fjende nummer et. Nu løftes mere end en flig af, hvad der sker i Iran, og hvordan vi måske kan forstå et samfund, der både rummer præstestyre og modernitet. Mød lektor ved Københavns Universitet, Rasmus Chr. Elling, som har boet i Iran, taler persisk og har forsket i landets historie og samfund i snart 25 år. Udgangspunktet er spændingerne mellem USA og Iran, og måske får vi nogle af svarene i FOF’s lokaler på Fiolstræde via Rasmus Chr. Elling, der i øvrigt sidste år udgav værket Irans Moderne Historie på Gyldendal.

Torsdag den 12. marts kl. 19.30 – FOF København, Fiolstræde 44, København K

Plant træer i Argentina
Det er tid til støttefest på Nørrebro for ngo’en Building Communities. Fokus er på El Chaco Salteño, som er den glemte del af Argentina, der fortrinsvis er hjemsted for oprindelige folk, der plejede at leve som jægere i skoven. Regionen er præget af massiv skovrydning på grund af sojadyrkning. Ngo’en støtter plantningen af ny skov og etableringen af kooperativer i samarbejde med tre af de truede grupper i området. For hver 15 kroner, der bliver samlet ind til festen, bliver der plantet et træ. Til festen på Union, der ligger på samme adresse, som spillestedet Alice, lægges der ud med middag og loungestemning med DJ Mescal. Så er der live interview med den lokale koordinator fra Argentina, og så kommer der fest med dj’s, bar og snacks. Alt overskud går ubeskåret til at plante træer.

Fredag den 13. marts kl. 19 – Union KBH, Nørre Allé 7, 2200 København N

Indisk virtuos i spændende møde
Under overskriften JOY!Guru finder du den nordindiske guitarvirtuos Debashish Bhattacharya og en polsk rytmegruppe, med hvem han sidste år udgav den roste Chaturangui Express, som blandt andet fik den eftertragtede Top Of The World-placering i det toneangivende engelske world-magasin, Songlines. I Indien har man en slags slideguitar, som kaldes for en veena. Men den nysgerrige indiske musiker har lavet sine egne versioner af instrumentet, der både peger mod Hawaii og mod den klassiske indiske ragastil. Det bliver en koncert i topklasse, for Debashish Bhattacharya kan virkelig sine ting, og der bliver både tale om passager, hvor man giver sig hen i lykke, og brydninger, der overrasker. Gå ikke glip af oplevelsen.

Lørdag den 14. marts kl. 20 – Alice, Nørre Allé 7, 2200 København N