Nødhjælpschef i Irak: Flygtninge har oplevet forfærdelige ting

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Der er indtil nu kommet omkring 10.000 mennesker i sikkerhed, efter offensiven for at befri millionbyen Mosul startede for snart to uger siden, skriver Dansk Flygtningehjælp. Organisationens nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen, har netop været en uge i Irak, og mødt nogle af de familier:

“Det er helt forfærdelige historier, de fortæller. Familierne har ikke haft mulighed for at arbejde, medmindre de arbejdede for Islamisk Stat, og det nægtede mange. Så de har været nødt til at overleve på alle mulige tænkelige måder. De har levet af deres opsparing, lånt penge af familie og venner – og så har mange levet af den lille smule fornødenheder, de har haft. Det handler ofte om en enkelt ged eller ko, som har givet mælk – eller dyrket en lille smule grøntsager. Mange af dem har været fange i deres eget hjem,” fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen.

Mange af børnene har desuden ikke gået i skole i de mere end to år, hvor Islamisk Stat har regeret i og omkring Mosul.

“Jeg har lige talt med en kvinde, der er ankommet til en lejr med sin mand og deres fire døtre. De fortæller, at Islamisk Stat overtog skolerne og insisterede på, at børnene skulle lære, hvordan man byggede bomber og dræbte andre mennesker, så familien valgte at tage børnene ud af skolen. De har så forsøgt at undervise dem derhjemme. De er ikke alene, mange tusinder børn har ikke har gået i skole de seneste to år,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen.

Miner placeret overalt

Dansk Flygtningehjælp arbejder lige nu på at hjælpe de mange mennesker, som forventes at flygte i den nærmeste tid.

“Kampene rykker tættere og tættere på befolkede områder, og vi forventer derfor at mange tusinde civile kommer til at flygte i de næste uger. I første omgang vil vi i Dansk Flygtningehjælp hjælpe dem med de helt basale ting som mad og vand. Det drejer sig om mennesker, som har været nødt til at flygte i hast og derfor ingenting har med sig,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen.

Der kan gå lang tid, før de fordrevne har mulighed for at vende tilbage, selvom mange giver udtryk for at ville vende hjem hurtigst muligt. Men ingen ved, hvornår det er sikkert nok:

“Islamisk Stat har placeret miner mange steder, og de familier, jeg har snakket med, giver udtryk for en stor usikkerhed om, hvornår de kan vende tilbage – selvom det er det, de allerhelst vil,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen og fortsætter:

“Vi er derfor også i gang med at sikre den permanente adgang til vand i lejrene. Det handler om at opstille store vandtanke, hvor vi enten kan sende rent drikkevand ind med lastbiler – eller forsøge at pumpe vand op fra jorden. Mange steder er vandet dog beskidt, og skal renses ordenligt, så vi sikrer, at smitsomme sygdomme ikke spreder sig i lejrene.”

Der ligger desuden en stor opgave med at sikre, at de civile mennesker får støtte til at bearbejde de grusomme oplevelser, som mange har måttet gennemleve de seneste år:

“De fortæller fuldstændig forfærdelige historier, og en væsentligt del af vores arbejde er at forsøge at hjælpe dem med at bearbejde de traumer, som de kommer med. Her har vi selvfølgelig et stort fokus på børnene, som er ekstra sårbare i sådan en situation, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.