Hvis du flyver over den koreanske halvø efter mørkets frembrud, vil du kunne se ned på et hav af lys på den sydkoreanske del, mens du vil blive mødt af mørke over Nordkorea. Et dystert billede på tilværelsen i et af verdens fattigste lande, hvor befolkningen lever på et eksistensminimum med arbejdslejre, tortur og altomfattende censur. Landets leder, Kim Jung-un, har dog varslet nye og bedre tider, og det er blandt årsagerne til det historiske møde med USA’s præsident, Donald Trump, i Singapore i sidste uge.
De to ledere har ellers truet hinanden med død og ødelæggelse. Kim Jung-un har efter eget udsagn gjort Nordkorea til atomstat med langtrækkende missiler, der vil kunne ramme USA. Det har man muligvis erkendt i Washington, og det kan have påvirket den amerikanske forhandlingsvilje.
Mødet i sidste uge var et første lille skridt ned ad diplomatiets vej. Det springende punkt for USA er at få afnukleariseret Nordkorea. Til gengæld kræver Kim Jung-un sikkerhedsgarantier og afvikling af de internationale handels-sanktioner mod landet. Aftalepapiret fra topmødet er dog ukonkret, og det er nu op til landenes diplomater at skabe reelt indhold.
Diktatoren tør op
Kim Jong-un kom til magten i 2011 efter faderen, Kim Jong-ils, død. Siden har han konsolideret sin magtposition over landets tre magtbaser: hæren, det koreanske arbejderparti og statsrådet. I den proces henrettede han først sin magtfulde onkel, og siden kom turen til broderen, Kim Jong-nam, der blev forgivet med nervegift i lufthavnen i Kuala Lumpur.
Efter magtkonsolideringen er Kim Jong-un dog langsomt ved at åbne mere op over for verden udenfor. Økonomisk udvikling er nødvendigt for Nordkoreas og dermed også regimets overlevelse, og det har Kim Jong-un formentlig erkendt. Nordkorea er en stalinistisk planøkonomi, men der ses i stigende grad igennem fingre med en sort markedsøkonomi, smugling og øget indstrømning af nyheder fra verden udenfor.
Nordkorea handler primært med Kina, og det har formentlig også hjulpet på Nordkoreas forhandlingsvilje, at kineserne har implementeret FN-sanktionerne og stoppet importen af kul fra Nordkorea, landets vigtigste eksportvare.
Der skal sluges kameler
Hvad kommer der så til at ske nu? Et muligt scenarie er, at Nordkorea og USA giver hinanden indrømmelser. Nordkorea nedruster, mens USA trækker sig militært fra Sydkorea. Dermed banes vejen for en normalisering af forholdet og reintegration af Nordkorea i det internationale samfund.
Nordkorea vil blive belønnet med sanktionslempelser, og så kan landet komme tilbage som eksportmarked. Det er et nedslidt og underudviklet land, der stort set mangler alt – infrastruktur, opgradering af landbruget, industriel udvikling, fødevarer, tøj osv.
Der skal dog først sluges en hel del diplomatiske kameler. Det nordkoreanske regime vil måske udvise reel forhandlingsvilje, fordi de vurderer, at de med a-våben har fået den sikkerhedsgaranti, de har søgt i årtier. På den anden side af bordet skal USA muligvis lære at leve med et atombevæbnet Nordkorea, hvis det viser sig, at Nordkorea fx kun vil afgive de langtrækkende missiler.
En anden mulighed er, at de to lande står for langt fra hinanden. Der er stor prestige i atomprojektet for Kim Jong-un, og Trump indser måske, at Nordkorea ikke vil afruste helt, men kun nedruste. Det kan bringe dem tilbage til trusler om bål, brand og sanktioner.
Nordkorea vil dog næppe kollapse økonomisk. De har klaret sig længe under sanktioner via et stort illegalt netværk, og Kina vil stadig være interesseret i, at regimet ikke bryder sammen og skaber kaos på grænserne.
Men i dette scenarie bliver folkets levestandard ikke bedre, og man vil stadig flyve over et mørkt Nordkorea.
Denne analyse er bragt i Jyllands-Posten 21. juni 2018.