Lige omkring 150 millioner i danske kroner. Det er belønningen til Indonesien for at have reduceret afskovningen og dermed de klimaskadelige udledninger i 2017.
Det fremgår af en artikel på den norske regerings hjemmeside.
“Nu begynder vi at se resultaterne af, at Indonesien har taget vigtige skridt for at reducere afskovningen, og jeg håber, at dette er begyndelsen på en langvarig trend”, siger den norske klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
Han har netop været en tur i det asiatiske ørige, hvor han lørdag sammen med den indonesiske minister for miljø og skov, Siti Nurbaya Bakar, kunne præsentere nyheden i Jakarta.
Aftale om belønning for mindre afskovning
Udbetalingen vil dog først ske, når tallene er bekræftet af en uafhængig kilde.
Støtten falder som del af en aftale mellem Norge og Indonesien fra 2010, hvor nordmændene har lovet op til 1 milliard dollar (omkring 7 milliarder danske kroner), afhængig af en tilstrækkelig indsats for at dæmpe skovhugst.
De netop annoncerede 200 millioner norske kroner er den allerførste udbetaling af disse midler.
“Det er for tidligt til, at vi kan se en klar trend, men hvis afskovningen fortsætter med at falde, er vi klar til at øge vores årlige udbetalinger for at belønne Indonesiens indsats”, lyder det fra Elvestuen.
Nye tiltag
Ifølge pressemeddelelsen fra den norske regering har indoneserne indført en række tiltag, der har gavnet skov i det naturrige land, herunder et midlertidigt stop for nye palmeolielicenser samt en begyndende anerkendelse af oprindelige folks ret til land i skovområder.
“Jeg er glad for, at Indonesien, ledet af Jodo Widodo, i løbet af de sidste fire år har indført en række nye virkemidler i skov og arealbrugssektoren. De modige virkemidler har resulteret i betydelige reduktioner i afskovning, skovforringelse og udslip af klimagasser”, siger Indonesiens skov- og miljøminister, ifølge pressemeddelelsen.
Indonesien er på trods af faldet i skovhugsten, det land i verden,hvor tredjemest tropisk skov blev mistet i 2017, ifølge tal fra World Resources Institute. Tallene fra den grønne tænketank bekræfter imidlertid, at der har været et markant fald i afskovningen i 2017.
Den norske regeringer fastslår, at betalingen for de faldende klimaskadelige udledninger i Indonesien ikke kommer til at indgå på Norges eget regnskab for reducerede klimaudslip.
Norge har en lignende “millioner-for-skov”-ordning med Colombia.