Norge lover guld, Colombia lover grønne skove

24497811619_79e53cc96f_k
Thomas Jazrawi

Colombias samlede område af beskyttet natur bliver øget med 27%.

Det kommer som følge af et nyt initiativ af præsident Juan Manuel Santos, som torsdag nævnte, at 80.000 kvadratkilometer yderligere natur skal fredes i det store sydamerikanske land.

Han lover ligeledes at give oprindelige folk ret til selv at administrere deres egne områder.

Det skriver websitet Mongabay fredag.

Begge tiltag kommer samtidigt med, at den norske statsminister Erna Solberg har været på officielt besøg ved den latinamerikanske præsident.

Norge vil bidrage med op til 400 millioner norske kroner årligt til 2025, hvis Colombia gør en tilstrækkelig stor indsats for at reducere skovrydning, skriver den norske regering på sin hjemmeside.

Der er en mulighed for at forlænge millionstøtten til 2030, fremgår det.

Santos siger selv, ifølge Mongabay, at der er en tendens til, at landbruget kommer ind, hvor oprørsgruppen FARC træder, og der er behov for at opsætte grænser for naturen i relation til landbruget. 

Santos stod bag en fredsaftale, hvor de venstreoreinterede rebeller lover at lægge våbenene. 

“Kraftfulle grep”

Der er udtalelser fra de to statsledere på den norske regerings hjemmeside:

“Eg er svært glad for at det norske klima- og skogsamarbeidet blir forlenga. Under president Santos har Colombia teke ei rekkje kraftfulle grep for å redusere avskoginga i landet – på et kritisk tidspunkt i fredsprosessen”, siger statsminister Erna Solberg, og fortsætter:

“Med dagens felleserklæring ynskjer vi å støtte opp om vidare innsats for å ta vare på Colombias verdfulle regnskog også etter Santos-administrasjonen”.

Juan Manuel Santos, som ikke kan genopstille ved det kommende præsidentvalg i maj, er ligeledes begejstret for samarbejdet.

“Vern av skogane våre er i Colombia si nasjonale interesse og kan kombinerast med ei meir likeverdig og bærekraftig utvikling. Avskoginga øydelegg for å nå desse måla”, lyder det fra manden, der fik Nobels Fredspris i 2016 for fredesaftalen med FARC.

“Det er difor vi kjempar så kraftfullt og målretta mot den auka avskoginga. Vi har vedteke og gjennomfører ei rekkje umiddelbare tiltak i dei mest sårbare områda, samt tek langsiktige grep for å stanse utviding av landbruksgrensa. Vi vil beskytte miljøgevinsten av fredsprosessen”, fortsætter han.

Samarbejdet er en del af den store plan Colombia Sustenable, hvor det sydamerikanske land modtager bidrag for at gøre en indsats for naturen.