TEHERAN: Iran føjer sig til rækken af lande, hvor politiske ledere advarer mod risikoen for, at sociale medier bliver misbrugt i forbindelse med drab eller terrorhandlinger.
Det iranske politi efterforsker i øjeblikket en sag hvor en muslimsk præst blev skuddræbt ved højlys dag i byen Hamedan i det vestlige Iran.
Mordet har fået stor opmærksomhed i iranske medier, dels fordi der kan være tale om en religiøst motiveret handling, dels fordi det ser ud til at være endnu en sag, hvor sociale medier har spillet en eller anden rolle i forbindelse med spredning af voldsforherligende propaganda forud for attentatet – og muligvis også bagefter.
I hvert fald havde den formodede attentatmand lagt billeder af sig selv på sociale medier, hvor han poserer med våben i hænderne, inden han gik ud og dræbte den 46-årige muslimske præst.
Advarer mod ekstreme ytringer
Præstens formodede drabsmand ”havde offentliggjort fotos af sig selv på Instagram, hvor han holder fire typer skydevåben i hænderne,” konstaterer Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei ifølge BBC Monitoring.
Billederne af den formodede drabsmand har fået ayatollahen til at advare om farerne ved sociale medier, samtidig med at han pointerer, at det er politiets ansvar at dæmme op for kriminalitet, der kan sættes i forbindelse med ekstreme ytringer på nettet.
”Cyberspace er blevet en del af folks hverdag. På trods af nettets fordele er der også store risici,” siger ayatollah Khamenei til præstestyrets officielle hjemmeside leader.ir.
Nogle af billederne af den formodede drabsmand kan i øvrigt fortsat ses på en YouTube-kanal tilhørende Galaxy Media AF, som fortæller om drabssagen på persisk (OBS: linket rummer også billede fra mordscenen).
32 anholdte
Den formodede attentatmand blev dræbt i en skudveksling med politiet mindre end 24 timer efter drabet på præsten.
Sagen er dog langt fra slut med attentatmandens død.
Efterfølgende er adskillige personer blevet stillet til regnskab, fordi de har udtrykt sympati med attentatmanden, blandt andet på sociale medier. Allerede i løbet af det første døgn efter drabet havde politiet anholdt 32 personer, som havde bakket op om attentatmanden, skriver BBC Monitoring.
Jens Work Kristensens besøg i Iran er gennemført med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje, Ophavsretsfonden og Pressens Uddannelsesfond.