Ny forskning kaster et overraskende blik på kvindelige migrantarbejderes liv i Emiraterne

I lufthavnen i Etiopiens hovedstad Addis Ababa er der kø ved flyet til Dubai.


Foto: Marc Fernandes/NurPhoto via Getty Images
Kirsten Larsen

7. marts 2025

De bliver nedværdiget og voldtaget og knokler under slavelignende forhold. Sådan er den typiske opfattelse af tilværelsen for de afrikanske kvinder, der arbejder som hushjælp for rige arabiske familier i Golfstaterne. Men billedet er mere nuanceret end som så.

I et nyt forskningsprojekt fortæller etiopiske kvinder, der arbejder i de Forenede Arabiske Emirater, om et liv, der er bedre, end det de havde derhjemme.

Kvinderne fortæller, at de føler sig sikrere og friere, end hjemme i Etiopien. Risikoen for, at de bliver udsat for vold, er mindre. Deres økonomiske muligheder er bedre.

“Det var en overraskelse at tale med kvinderne i Emiraterne,” fortæller seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier.

For de fortællinger, hun og andre migrationsforskere har hørt i Etiopien fra hjemvendte kvinder og hjælpeorganisationer, har hidtil bekræftet rædselshistorierne. 

I Globalnyts podcast Højtryk sætter vi fokus på dem, der ofte anses for at være blandt de svageste og mest udsatte mennesker i verden, nemlig de kvindelige, afrikanske migrantarbejdere.

Vores gæst er Ninna Nyberg Sørensen fra DIIS.

Højtryk bestyres af Laurits Holdt, Kirsten Larsen og Jonas Johs Andersen.