Ny præsident i Somaliland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det fire millioner indbygger i Somaliland har valgt ny præsident og det blev Muse Bihi fra det regerende part, Kulmiye. Han skal afløse partifællen Ahmed Mohamud Silaanyo, der har været præsident siden 2010.

Valget blev afholdt 14. november men først tirsdag 21. november blev resultatet offentliggjort.

Bihi fik 55 procent af stemmerne. Hovedmodstanderen, Abdirahman Iro fra oppositionspartiet Waddani, fik 41 procent. Han har dog stillet spørgsmålstegn ved resultatet. Han påstår bl.a. at hans valgkampagne er blevet chikaneret og at valgkommissionen har snydt under valget.

En tredje kandidat, Faysal Ali Warabe, fik fire procent af stemmerne.

Bihi er tidligere pilot i Somalias flyvevåben men forlod militæret i 1985 for at slutte sig til oprørsbevægelsen Somali National Movement, som kæmpede imod og vandt over landets diktator Siad Barre i 1991.

Selvstændig men ikke anerkendt

Somaliland løsrev sig fra Somalia i 1991 men er ikke anerkendt som selvstændig stat af andre lande. Med parlament, militær og administration ligner provinsen dog et land.

Udbryderprovinsen har nu afholdt tre præsidentvalg og et parlamentsvalg – det seneste dog med to års forsinkelse. Valgene er forløbet fredligt og i det hele taget er det ikke selv-erklærede land relativt stabilt og velfungerende – ikke mindst i sammenligning med Somalia, som det brød med for 26 år siden.

Under protester fra oppositionens side blev mindst to personer dræbt rapporter Voice of America.

Under valget pålagde regeringen landets teleselskaber at blokere for adgangen til Facebook, WhatsApp og en række andre sociale netværk fra 13. november til resultatet forelå. Det skulle angiveligt forhindre, at der blev spredt “hate speech” og “fake news”.