Ny rapport: Natur og stærkere rettigheder nok til at holde opvarmningen under farlig grænse

5367334314_c107c3d846_b_1
Thomas Jazrawi

En større indsats for at sikre rettigheder til land, genoprettelse af økosystemer og mere bæredygtige fødevaresystemer kan redde os fra en klimakatastrofen. 

Det er budskabet i en rapport fra en lang række organisationer i alliancen CLARA (Climate, Lands, Ambitions & Rights Alliance). 

Koalitionen består af flere store NGO’er som eksempelvis Greenpeace, Oxfam, ActionAid, ActAlliance og danske Verdens Skove. 

Rapporten kommer som en respons på den store IPCC-rapport, der blev udgivet sidste mandag. Den viste, at en temperaturstigning over halvanden grad kan få store konksevenser. 

Ikke nødvendigt med uprøvet teknologi

Rapporten fra CLARA konkluderer, at tvivlsomme teknologiske løsninger ikke er nødvendige, hvis blot vi satser på naturen, en omstilling af landbruget samt styrker rettighederne for oprindelige folk og lokalsamfund. 

“Denne rapport leverer en pragmatisk plan for at takle klimakrisen, mens menneskerettigheder bliver respekteret og biodiversiteten bevares. EU må stoppe troen på uprøvede teknologiske løsninger og fokusere sin klimastrategi på genoprettelse og beskyttelse af skov”, siger Kelsey Perlman i en pressemeddelelse. 

“CLARA-rapporten viser, at det at beskytte skovene og lade dem gro kan gøre det undøvendigt med utestede og potentielt farlige teknologier som BECCS, der kunstigt fjerner CO2 fra luften, hvis udledningerne skæres tilstrækkeligt hurtigt og kraftigt”, lyder meldingen fra Cristoph Thies, Greenpeace i Tyskland. 

Omstilling af landbruget

Det tredje i organisationernes strategi er en omstilling af landbruget fra industriel produktion til agroøkologiske metoder. 

“Et skifte fra industriel fødevareproduktion til bæredygtig og agroøkologisk landbrug kan sætte farten på klimaforandringenre ned og styrke verdens småbønder, særligt kvinderne”, fortæller Teresa Anderson fra ActionAid, som også peger på, at mindre kød på middagsbordet kan gøre endnu mere gavn for klimaet.