Nye kampe sender civile på flugt i Myanmar-delstat

myanmar_police_patrolling_in_maungdaw_voa
Politi patruljerer ved en landsby i Rakhine-delstaten som led i sikkerhedsstyrkernes operation i 2017.
Foto: VOA (arkiv/public domain/screenshot)
Forfatter billede

Sikkerhedsstyrker i Myanmar har bombarderet landsbyer og forhindret civilbefolkningen i at få adgang til mad og humanitær hjælp i delstaten Rakhine i det nordøstlige Myanmar. Det er led i en operation mod den militante gruppe Arakan Army. Operationen har stået på siden begyndelsen af januar.

Det skriver Amnesty International i en rapport, der er udkommet mandag.

”De seneste operationer er blot endnu en påmindelse om, at det myanmarske militær opererer uden noget hensyn til menneskerettighederne. At beskyde beboede landsbyer og tilbageholde fødevareforsyninger kan ikke retfærdiggøres under nogen omstændigheder,” siger Tirana Hassan, direktør for kriseindsatser i Amnesty International.

Omkring 5200 mennesker er flygtet fra området, først og fremmest personer tilhørende etnisk buddhistiske mindretal.

Organisationen har modtaget meldinger om, at nogle af de samme hærenheder, der har stået bag overgreb mod rohingya-mindretallet i august og september 2017, er blevet indsat i Rakhine-delstaten igen i de seneste uger.

”Trods international fordømmelse af Myanmars militære grusomheder, tyder alt på, at de skamløst begår endnu mere alvorlige overgreb,” siger Tirana Hassan.

En fact-finding mission under FN har opfordret til, at https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23575 højtstående embedsmænd og officerer retsforfølges for mulige krigsforbrydelser mod rohingyaerne i Rakhine og mod etniske mindretal i to andre delstater, Kachin og Shan.

Baggrunden for den seneste militæroperation er koordinerede angreb, der blev udført af Arakan Army mod politiets poster i den nordlige del af Rakhine. 13 politifolk meldes dræbt i angrebene.

https://www.crisisgroup.org/asia/south-east-asia/myanmar/b154-new-dimension-violence-myanmars-rakhine-state

Få dage efter de koordinerede angreb, der indtraf den 4. januar – på Myanmars nationaldag – bad den civile regering militæret om at gå ind og ”knuse” Arakan Army, som regeringens talsperson betegner som en terrororganisation.

Siden da er militæret rykket solidt ind i området. Blandt andet er soldater fra den 99. lette infanteridivision i regionen. Amnesty International og andre menneskerettighedsgrupper har fremlagt beskyldninger om, at netop disse soldater har været involveret i mulige forbrydelser mod rohingyaer i 2017 og andre etniske mindretal i Shan-delstaten i 2016.

Amnesty har modtaget flere meldinger fra civile i det ramte område om granater, der er slået ned tæt på deres huse, og om sårede indbyggere.

Desuden fortæller flere lokale, at kampene i området har forhindret dem i at høste deres ris og bambus, som de lever af. Militæret har indført rationering på, hvor meget ris landsbyboerne må få, og flere steder har de lokale indset, at det var umuligt at blive tilbage i landsbyen.

Myndighederne i Myanmar har også indført begrænsninger på internationale organisationers adgang til regionen.

https://www.mmtimes.com/news/aid-groups-barred-rakhine-conflict-zones.html

”Myndighederne i Myanmar leger bevidst med civile liv og levned. Som vi har set igen og igen, er militærets prioriteter ikke at beskytte folk i krydsilden, men at skjule deres overgreb for det internationale samfund,” siger Tirana Hassan.

Læs mere hos Amnesty International

Myanmar: Fresh evidence of violations amid ongoing military operation in Rakhine State