Folkelige protester, som er udløst af den irakiske stats manglende evne til at sikre helt grundlæggende ydelser har bredt sig ud over hele det sydlige Irak og nået til hovedstaden, Bagdad.
Demonstrationerne er en årligt tilbagevendende begivenhed – men i år er de større end tidligere år.
Irakerne er vrede over, at der trods enorme milliardinvesteringer endnu ikke er kommet en stabil el-forsyning.
Landets energiminister blev fyret i sidste uge. Han er langt fra den første energiminister, der lider den skæbne. En af hans forgængere flygtede ud af landet, efter han var blevet fyret for mulig korruption. Han menes at have taget millioner af dollars med sig, som han har kanaliseret over på sin egen konto fra det statslige program til opbygning af et fungerende el-net.
Protester kan vokse
Demonstrationerne begyndte i Basra, der – foruden at være det område, hvor de fleste af landets oliefelter ligger – lider under et nærmest permanent svigt fra statens side.
Som en løbeild har protesterne bredt sig over det meste af det sydlige Irak. Siden nåede det til hovedstaden, Bagdad, hvor ilden stadig ulmer.
Hvis irakiske myndigheder vælger at slå ned på demonstrationerne og ignorere borgernes legitime krav om at gøre noget ved de timelange strømafbrydelser, der plager landet, er der alle mulige tegn på, at protesterne vender tilbage i større omfang og muligvis med vold. Det skriver tænketanken International Crisis Group (ICG) i en ny analyse af situationen.
Det kan ryste ikke blot regeringen, men også det system, man har fået opbygget efter den amerikanskledede invasion og Saddam Husseins fald i 2003, skriver ICG.
Hvis regeringen vil undgå truslen om stadig større demonstrationer og muligvis et voldeligt udkomme af den utilfredshed, der findes i stor stil i befolkningen, må den foretage en række institutionelle reformer, som skulle have været foretaget for længe siden, skriver ICG.