Via et samarbejde mellem den danske ambassade i Myanmar, WWF Verdensnaturfonden og Vestas er Myanmars regering ved at undersøge mulighederne for at lade vedvarende energi være et stigende element af landets fremtidige energisystem. I Danmark har vi mere end 40 % vind i vores elnet, og samtidigt har vi en global førsteplads i stabilitet i elnettet – der er altid strøm i vores stikkontakter. Den danske styrkeposition på det grønne område kan nu komme i spil i Myanmar.
I mange udviklingslande, som normalt kører deres energisystem primært på kul og andre fossile brændstoffer, er der en udbredt misforståelse om, at det ikke er muligt at køre et stabilt elnet med mere end 10 % grøn energi i nettet. Danmark er et eksempel på det modsatte: At et stabilt grønt elnet er muligt.
Et samarbejde mellem i første omgang den danske ambassade i Myanmar og WWF har ført til, at landets regering nu vil undersøge mulighederne for, at deres fremtidige elektricitetsbehov i stigende grad kan dækkes af vedvarende energikilder. WWF har tidligere i år præsenteret en omfattende rapport, der viser, at Myanmars elforsyning kan være baseret på 100 % vedvarende energikilder i 2050 endda med større jobskabelse og lavere omkostninger for landets økonomi end et elsystem, der kører på fossile brændsler.
Hvordan visionen om mere vedvarende energi i landets energisystemer kan blive til virkelighed skal politikere, embedsfolk, danske eksperter fra bl.a. Vestas og det danske statsapparat mødes om til en energikonference i Myanmars hovedstad, Nay Pyi Taw, d. 9. december. Konferencen kan meget vel blive startskuddet på et længerevarende samarbejde mellem danske eksperter og Myanmars energiministerium, der kan skabe nye markeder for danske energivirksomheder. Det er Myanmars energiministerium og den danske ambassade, der er værter for konferencen.
”Vi er fra dansk side ikke i tvivl om de mange muligheder, der ligger i Myanmar i disse år. Især er der lige nu mulighed for at skabe en bæredygtig vækst. Myanmar er stadig et mindst udviklet land, men bevæger sig mod en vækstøkonomi med stor fart. Der er mange interesser i landet, og derfor er det et godt match at skabe resultater via samarbejder mellem ngo’er, private virksomheder og diplomatiske kræfter ”, siger Peter Lysholt Hansen, der er dansk ambassadør i Myanmar.
“I 2016 var Myanmar den hurtigst voksende økonomi i Asien. For at opretholde en vækst i BNP på over 8 % som vi ser i år, er der behov for, at der bliver produceret mere elektricitet, og Vestas ser et stort potentiale for, at vindenergi kan være med til at udfylde en del af dette behov. Vind er en velafprøvet teknologi, som kan bidrage til Myanmars nye kapacitetsbehov på en hurtig og effektiv måde. Vind er i stigende grad konkurrencedygtigt, det er også hurtigt at installere, grønt, uafhængigt af svingende priser på det globale energimarked, optager ikke store arealer og kan kombineres med landbrugsaktiviteter. Vestas glæder sig over at kunne dele vores erfaringer med Energiministeriet i Myanmar gennem denne konference, og vi ser frem til et fortsat samarbejde ”, siger Naveen Balachandran, Head of Business Development at Vestas Asia Pacific & China.
”Det er nu, hvor landets energiplaner bliver skrevet, at de rigtige valg skal træffes. Det er afgørende for landets fremtidige bæredygtige udvikling, at den grønne omstilling sker helt fra landets tidligste vækstfase. Vi ved at det kan lade sig gøre – vi har et godt kendskab til landet og et stort netværk både i de politiske kredse og blandt minoritetsgrupperne, og vi er yderst optimistiske for at det lykkes i samarbejde med ambassaden og private investorer”, siger seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden, Trine Glue Doan.